• Kontrast strony

„Aktywnym być  -  zdrowo żyć” – pod takim tytułem grupa inicjatywna 5 uczestników z Hufca Pracy w Brodnicy realizuje projekt (2021-2-PL01-ESC30-SOL-000039059) w ramach Europejskiego Korpusu Solidarności (program Unii Europejskiej).

Jego głównym celem jest integracja, przełamywanie barier, przeciwdziałanie bierności osób zamieszkujących tereny wiejskie, zwiększenie aktywności pań z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Zbiczno – w tym dbanie o zdrowie i wygląd.  Dodatkowym celem jest kształtowanie pozytywnych postaw wśród naszych uczestników oraz wzrost ich motywacji do twórczego działania i myślenia.

W ramach projektu przewidziano działania: warsztaty z kosmetyczką – Promienna w każdym wieku, wizyta w gospodarstwie ekologicznym, Warsztaty kulinarne – zdrowo i regionalnie, zajęcia dotyczące zdrowego odżywiania – Jak być fit w każdym wieku? - oraz jako zakończenie programu wyjazd do uzdrowiska w Ciechocinku.

W ramach działań projektowych odbyło się już spotkanie organizacyjne z przedstawicielkami KGW oraz zajęcia z kosmetyczką.  Kolejne zajęcia odbyły się w dniu 11 maja br. w gospodarstwie ekologicznym BioBabalscy w Pokrzydowie.

Uczestnicy zapoznali się z zasadami produkcji zdrowej żywności, która określana także mianem żywności ekologicznej, naturalnej lub organicznej. Jest żywnością pozyskiwaną z produktów roślinnych lub zwierzęcych, która wytwarzana jest metodami ekologicznymi mającymi na celu poprawę, jakości i zdrowotności produktów rolnych i żywnościowych oraz zminimalizowanie negatywnego oddziaływania na środowisko poprzez niestosowanie nawozów mineralnych i pestycydów zanieczyszczających glebę, wody gruntowe i powierzchniowe oraz wywierających szkodliwy wpływ na organizmy żywe.

Wizyta w gospodarstwie była cenną lekcją i ciekawym doświadczeniem motywującym do zmiany nawyków żywieniowych. Uczestnicy otrzymali produkty ekologiczne, które zostały wykorzystane w kolejnych zajęciach w dniu 18 maja br. 

W trakcie kolejnych zajęć uczestnicy przygotowywali pyszne ekologiczne przekąski, sałatki i dania  z produktów min. zakupionych w gospodarstwie ekologicznym. Uczestniczki wyniosły z zajęć wiedzę jak przygotowywać potrawy z produktów zdrowych i ekologicznych, które są zarazem regionalne. Zajęcia zakończyły się wspólną degustacją przygotowanych pyszności.

1. Wizyta w gospodarstwie BioBabalscy
1. Wizyta w gospodarstwie BioBabalscy
2. Zwiedzanie gospodarstwa BioBabalscy
2. Zwiedzanie gospodarstwa BioBabalscy
3. Wspólne gotowanie
3. Wspólne gotowanie
4.Wspólne gotowanie
4.Wspólne gotowanie
5.Wspólne gotowanie
5.Wspólne gotowanie
6.Wspólne gotowanie
6.Wspólne gotowanie

PL Finansowane przez Unię Europejską PANTONE

Autor tekstu: Zbigniew Narewski wychowawca HP w Brodnicy

Zdjęcia: Iwona Meler wychowawca HP w Brodnicy

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.