Piętnastu uczestników Hufca Pracy w Skarżysku-Kamiennej odbywa praktyki w słonecznej Hiszpanii. Od 4 maja łączą przyjemne z pożytecznym. Przyszli mechanicy pojazdów samochodowych, fryzjerzy, kucharze oraz cukiernicy zamieszkali w Sevilli, gdzie uczą się zawodu u lokalnych pracodawców, zwiedzają i poznają hiszpańską kulturę.
Zawód cukiernik
Beata i Justyna zdobywają nowe umiejętności w zawodzie cukiernik. Swoje praktyki realizują w cukierni „LOLA” w Sevilli. Pod okiem właściciela oraz wykwalifikowanych pracowników cukierni uczą się nowych przepisów i poznają tajniki hiszpańskiego cukiernictwa.
Do tej pory przygotowały kuleczki truflowe w posypce czekoladowej, ciasto z kremem czekoladowym i bitą śmietaną, szarlotkę oraz kilka rodzajów tarty na słodko. Ponadto ruloniki z kremem ozdobione orzechami, wiśniami i migdałami oraz rulony z ciasta francuskiego z kremem budyniowym, a także serduszka z ciasta francuskiego z czekoladą i sernik z frużeliną wiśniową. Uczestniczki jednogłośnie stwierdziły, że trafiły pod skrzydła mistrzów cukiernictwa.
Zawód kucharz
Julia S., Julia D., Dominik oraz Jacek szkolą się w zawodzie kucharz w restauracjach Ignacio Vidal – Felipe II”, La Gorda de los Jardines – Tapeando por los Jardines oraz La Gorda de las Delicias – La Gorda Tapas.
Nauczyli się przygotowywać carpaccio z krewetek, tatar z łososia, zupę krem z marchewek, gaspacio z pomidorów, ogórka i czosnku, obróbki wstępnej owoców morza (ośmiorniczek, krewetek, kalmarów) i dań z ich użyciem, np. paelli z krewetek i owoców morza – tradycyjną hiszpańską potrawę znaną na całym świecie. Oprócz tego potrafią już przygotować sos pomidorowy złożony głównie ze świeżych pomidorów oraz pieczywa, oliwy, octu winnego i soli morskiej, krokieciki hiszpańskie oraz wiele innych tapas – czyli przystawek hiszpańskich.
Wychowawcy Justyna Warwas i Ireneusz Kasprzyk odwiedzili swoich podopiecznych w ich hiszpańskich zakładach pracy. Podczas rozmów z ich opiekunami usłyszeli same pochwały o wychowankach. Kadra jest z nich bardzo dumna i życzy młodzieży dalszej tak pozytywnej nauki zawodu.
Lokalna kultura
Popołudnia to dla młodzieży czas na poznawanie lokalnej kultury i sztuki. Do tej pory młodzież zwiedziła Park Marii Luizy, Plac Hiszpański, Casino de la Exposicion oraz budynek byłej Królewskiej Fabryki Cygar i katedrę La Giralda, gdzie znajduje się grób jednego z największych odkrywców wszechczasów – Krzysztofa Kolumba. Odwiedzili również arenę byków oraz muzeum La Real Maestranza.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć, a pod linkiem kolejne wieści ze słonecznej Hiszpanii.
Projekt realizowany: w ramach programu „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków FERS na zasadach programu Erasmus+: współfinansowany w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+) KA122-VET – Krótkoterminowe projekty na rzecz mobilności osób uczących się i kadry w sektorze kształcenia i szkolenia zawodowego. „Poszerzamy Wiedzę i Horyzonty – praktyki zawodowe w Hiszpanii”
Opracowane na podstawie tekstów Justyny Warwas i Ireneusza Kasprzyka
Zdjęcia: Justyna Warwas, Ireneusz Kasprzyk, uczestnicy OHP, pracownicy restauracji i cukierni