flaga Ukrainy
  • Kontrast strony
Zwiedzanie Sevilli

Piętnastu uczestników Hufca Pracy w Skarżysku-Kamiennej odbywa praktyki w słonecznej Hiszpanii. Od 4 maja łączą przyjemne z pożytecznym. Przyszli mechanicy pojazdów samochodowych, fryzjerzy, kucharze oraz cukiernicy zamieszkali w Sevilli, gdzie uczą się zawodu u lokalnych pracodawców, zwiedzają i poznają hiszpańską kulturę.

Zawód cukiernik

Beata i Justyna zdobywają nowe umiejętności w zawodzie cukiernik. Swoje praktyki realizują w cukierni „LOLA” w Sevilli. Pod okiem właściciela oraz wykwalifikowanych pracowników cukierni uczą się nowych przepisów i poznają tajniki hiszpańskiego cukiernictwa.
Do tej pory przygotowały kuleczki truflowe w posypce czekoladowej, ciasto z kremem czekoladowym i bitą śmietaną, szarlotkę oraz kilka rodzajów tarty na słodko. Ponadto ruloniki z kremem ozdobione orzechami, wiśniami i migdałami oraz rulony z ciasta francuskiego z kremem budyniowym, a także serduszka z ciasta francuskiego z czekoladą i sernik z frużeliną wiśniową. Uczestniczki jednogłośnie stwierdziły, że trafiły pod skrzydła mistrzów cukiernictwa.

Zawód kucharz

Julia S., Julia D., Dominik oraz Jacek szkolą się w zawodzie kucharz w restauracjach Ignacio Vidal – Felipe II”, La Gorda de los Jardines – Tapeando por los Jardines oraz La Gorda de las Delicias – La Gorda Tapas.
Nauczyli się przygotowywać carpaccio z krewetek, tatar z łososia, zupę krem z marchewek, gaspacio z pomidorów, ogórka i czosnku, obróbki wstępnej owoców morza (ośmiorniczek, krewetek, kalmarów) i dań z ich użyciem, np. paelli z krewetek i owoców morza – tradycyjną hiszpańską potrawę znaną na całym świecie. Oprócz tego potrafią już przygotować sos pomidorowy złożony głównie ze świeżych pomidorów oraz pieczywa, oliwy, octu winnego i soli morskiej, krokieciki hiszpańskie oraz wiele innych tapas – czyli przystawek hiszpańskich.

Wychowawcy Justyna Warwas i Ireneusz Kasprzyk odwiedzili swoich podopiecznych w ich hiszpańskich zakładach pracy. Podczas rozmów z ich opiekunami usłyszeli same pochwały o wychowankach. Kadra jest z nich bardzo dumna i życzy młodzieży dalszej tak pozytywnej nauki zawodu.

Lokalna kultura

Popołudnia to dla młodzieży czas na poznawanie lokalnej kultury i sztuki. Do tej pory młodzież zwiedziła Park Marii Luizy, Plac Hiszpański, Casino de la Exposicion oraz budynek byłej Królewskiej Fabryki Cygar i katedrę La Giralda, gdzie znajduje się grób jednego z największych odkrywców wszechczasów – Krzysztofa Kolumba. Odwiedzili również arenę byków oraz muzeum La Real Maestranza.

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć, a pod linkiem kolejne wieści ze słonecznej Hiszpanii.

Projekt realizowany: w ramach programu „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków FERS na zasadach programu Erasmus+: współfinansowany w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+) KA122-VET – Krótkoterminowe projekty na rzecz mobilności osób uczących się i kadry w sektorze kształcenia i szkolenia zawodowego. „Poszerzamy Wiedzę i Horyzonty – praktyki zawodowe w Hiszpanii”

Opracowane na podstawie tekstów Justyny Warwas i Ireneusza Kasprzyka
Zdjęcia: Justyna Warwas, Ireneusz Kasprzyk, uczestnicy OHP, pracownicy restauracji i cukierni

FERS RP UE RGB 1

Zawód cukiernik

Zawód cukiernik

Zawód cukiernik

Zawód cukiernik

Zawód kucharz

Zawód kucharz

Zawód kucharz

Zawód kucharz

Zawód kucharz

Zawód kucharz

 

Zwiedzanie Sevilli

Zwiedzanie Sevilli

Zwiedzanie Sevilli

Zwiedzanie Sevilli

Zwiedzanie Sevilli

Zwiedzanie Sevilli

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.