Kończy się kolejny staż zawodowy w projekcie "Staż na start", realizowanym w ramach Programu Erasmus+ w sektorze „Kształcenie i szkolenia zawodowe”. Umowa o dofinansowanie została podpisana w ramach przyznanej akredytacji na lata 2021 – 2027. W okresie od 20 do 31 marca 2023 roku odbywał się staż w zawodzie kucharza we Frankfurcie nad Odrą, w Zakładzie Promowania Kształcenia Zawodowego Przemysłu Budowlanego Berlin – Brandenburgia. W stażu brała udział młodzież z Hufca Pracy w Szczecinku.
Młodzież uczyła się zarówno podstaw gotowania, jak też przyrządzała bardziej wykwintne potrawy i dania. Wiedza kucharska została wzbogacona między innymi o umiejętności wypieku pieczywa oraz używania ziół i przypraw. Stażyści pracowali w dobrze wyposażonej kuchni, uczyli się, jak efektywnie wykorzystać narzędzia i sprzęt kuchenny. Oprócz codziennej nauki języka niemieckiego uczyli się też języka angielskiego. Uczniowie przyznali, że mogą liczyć na duże wsparcie niemieckiego instruktora nauki zawodu, który z kolei chwalił ich umiejętności. Wielu stażystów stwierdziło, że chce nadal kontynuować i rozwijać swoje przygotowanie w wybranym zawodzie.
Obok udanej realizacji programu merytorycznego młodzież brała udział także w realizacji programu kulturowego. Był on prowadzony w czasie wolnym i miał na celu przybliżenie młodzieży z Polski niemieckich tradycji i historii tego kraju. Uczestnicy wzięli między innymi udział w wycieczce kulturoznawczej do Berlina, gdzie, oprócz innych ciekawych miejsc tego miasta, zwiedzili Muzeum Techniki. Na co dzień, po zajęciach, młodzież zwiedzała Frankfurt nad Odrą, odwiedziła kręgielnię i park trampolin.
Część uczestników na pewno zostanie wyróżniona przez instruktora za zaangażowanie w pracę podczas stażu. Będzie to dla nich dodatkowa motywacja do kształcenia się w zawodzie kucharza. Każdy uczestnik na zakończenie projektu otrzyma certyfikat potwierdzający jego udział w stażu.