• Kontrast strony

W dniu 6 marca 2024 roku odbył się finał Wojewódzkiego Konkursu "Sprawny w zawodzie – kucharz". Konkurs sprawny w zawodzie jest doskonałą formą sprawdzenia wiedzy i umiejętności młodzieży przed czekającym na nich egzaminem kończącym naukę.

W zmaganiach praktycznych rywalizowało pięć zespołów dwuosobowych reprezentujących: Hufiec Pracy w Ostrzeszowie, Hufiec Pracy w Śremie, Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Szamocinie, Ośrodek Szkolenia i Wychowania Chraplewie oraz Ośrodek Szkolenia i Wychowania Próchnowie.

Konkurs przeprowadzono na warsztatach szkolenia praktycznego w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Próchnowie. Podczas części praktycznej uczestnicy mieli za zadanie wykonać zestaw obiadowy składający się z łososia z jajkiem poche, pieczonymi ziemniakami oraz marchewką flambirowaną. Na przygotowanie dań drużyny miały 120 minut.

Konkurs przebiegał pod czujnym okiem komisji konkursowej, w skład której wchodzili: finalista programu "Masterchef" – Pan Mateusz Krojenka, Szef kuchni restauracji "Komfort" – Pani Maryna Naumets, Specjalista ds. organizacji jednostek opiekuńczo-wychowawczych – Pani Magdalena Pruchnik oraz instruktorzy praktycznej nauki zawodu – Pani Edyta Kurjałowicz oraz Pani Bernadeta Jaśkowiak. W ocenie komisja brała pod uwagę organizację stanowiska pracy, sposób wykonania potraw oraz walory smakowe.

Ostatnim elementem konkursu była degustacja, w której uczestniczyli również zaproszeni goście, Wicestarosta Miasta Chodzież – Pan Mariusz Witczuk oraz Przewodniczący Rady Miasta i Gminy Margonin – Pan Jerzy Staniewski.

Po burzliwej naradzie komisji konkursowej dokonano oceny umiejętności startujących w konkursie drużyn. Ostateczną klasyfikację ustalono po zliczeniu wyników z części teoretycznej oraz części praktycznej. Wyniki konkursu przedstawiają się następująco:

I miejsce – Oskar Bałdyga, Jakub Sieńko – Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Próchnowie,
II miejsce  – Norbert Ciołek, Przemysław Dziubiałka – Hufiec Pracy w Śremie,
III miejsce  – Julia Wardak, Mateusz Ryngwelski – Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Szamocinie,
IV miejsce – Julia Wojtaszek, Miłosz Jangas – Hufiec Pracy w Ostrzeszowie,
V miejsce – Kacper Niezborała, Oktawian Marcinkowski – Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Chraplewie.

Po zakończeniu konkursu uczestnicy otrzymali atrakcyjne nagrody, które mogą wykorzystać do rozwoju zainteresowań kulinarnych. Gratulujemy wszystkim zawodnikom zapału i zaangażowania włożonych w sztukę gotowania oraz życzymy dalszego rozwoju.

08.03.2024 Próchnowo 308.03.2024 Próchnowo 208.03.2024 Próchnowo 108.03.2024 Próchnowo 508.03.2024 Próchnowo 408.03.2024 Próchnowo 608.03.2024 Próchnowo 708.03.2024 Próchnowo 808.03.2024 Próchnowo 9

Tekst: Izabela Lupa-Ćwirko
Zdjęcia: Magdalena Konys, Marianna Duda

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.