W dniu 6 marca 2024 roku odbył się finał Wojewódzkiego Konkursu "Sprawny w zawodzie – kucharz". Konkurs sprawny w zawodzie jest doskonałą formą sprawdzenia wiedzy i umiejętności młodzieży przed czekającym na nich egzaminem kończącym naukę.
W zmaganiach praktycznych rywalizowało pięć zespołów dwuosobowych reprezentujących: Hufiec Pracy w Ostrzeszowie, Hufiec Pracy w Śremie, Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Szamocinie, Ośrodek Szkolenia i Wychowania Chraplewie oraz Ośrodek Szkolenia i Wychowania Próchnowie.
Konkurs przeprowadzono na warsztatach szkolenia praktycznego w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Próchnowie. Podczas części praktycznej uczestnicy mieli za zadanie wykonać zestaw obiadowy składający się z łososia z jajkiem poche, pieczonymi ziemniakami oraz marchewką flambirowaną. Na przygotowanie dań drużyny miały 120 minut.
Konkurs przebiegał pod czujnym okiem komisji konkursowej, w skład której wchodzili: finalista programu "Masterchef" – Pan Mateusz Krojenka, Szef kuchni restauracji "Komfort" – Pani Maryna Naumets, Specjalista ds. organizacji jednostek opiekuńczo-wychowawczych – Pani Magdalena Pruchnik oraz instruktorzy praktycznej nauki zawodu – Pani Edyta Kurjałowicz oraz Pani Bernadeta Jaśkowiak. W ocenie komisja brała pod uwagę organizację stanowiska pracy, sposób wykonania potraw oraz walory smakowe.
Ostatnim elementem konkursu była degustacja, w której uczestniczyli również zaproszeni goście, Wicestarosta Miasta Chodzież – Pan Mariusz Witczuk oraz Przewodniczący Rady Miasta i Gminy Margonin – Pan Jerzy Staniewski.
Po burzliwej naradzie komisji konkursowej dokonano oceny umiejętności startujących w konkursie drużyn. Ostateczną klasyfikację ustalono po zliczeniu wyników z części teoretycznej oraz części praktycznej. Wyniki konkursu przedstawiają się następująco:
I miejsce – Oskar Bałdyga, Jakub Sieńko – Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Próchnowie,
II miejsce – Norbert Ciołek, Przemysław Dziubiałka – Hufiec Pracy w Śremie,
III miejsce – Julia Wardak, Mateusz Ryngwelski – Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Szamocinie,
IV miejsce – Julia Wojtaszek, Miłosz Jangas – Hufiec Pracy w Ostrzeszowie,
V miejsce – Kacper Niezborała, Oktawian Marcinkowski – Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Chraplewie.
Po zakończeniu konkursu uczestnicy otrzymali atrakcyjne nagrody, które mogą wykorzystać do rozwoju zainteresowań kulinarnych. Gratulujemy wszystkim zawodnikom zapału i zaangażowania włożonych w sztukę gotowania oraz życzymy dalszego rozwoju.
Tekst: Izabela Lupa-Ćwirko
Zdjęcia: Magdalena Konys, Marianna Duda