
Hufiec Pracy 15-44 w Śremie
W dniu 17 lutego 2023 roku w Hufcu Pracy i Młodzieżowym Centrum Kariery w Śremie odbyła się część teoretyczna wojewódzkiego konkursu "Sprawny w zawodzie – kucharz".
Przed rozpoczęciem zmagań, uczestniczki kółka kulinarnego "Kuchcikowo" upiekły i ozdobiły wspólnie babeczki, które były słodkim poczęstunkiem podczas rywalizacji. Reprezentantki śremskiego Hufca Pracy doskonale poradziły sobie z odpowiedziami na pytania, co pozwoliło im na zakwalifikowanie się do II etapu konkursu.
Całość przebiegła w miłej i spokojnej atmosferze. Kolejny etap konkursu "Sprawny w zawodzie – kucharz" odbędzie się 14 marca 2023 roku w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Próchnowie.
Kadra wychowawcza życzymy powodzenia w dalszych zmaganiach wszystkim uczestnikom.
Tekst: Karolina Szewczyk
Zdjęcie: Marta Konieczna
Ośrodek Szkolenia i Wychowania 15-5 w Chraplewie
W dniu 13 lutego 2023 roku odbył się etap hufcowy konkursu "Sprawny w zawodzie" w kategorii kucharz.
Uczestnicy z III klasy Szkoły Branżowej I stopnia pisali test wiedzy gastronomicznej. Najlepsi wśród młodzieży biorącej udział w przedsięwzięciu okazali się: Wiktoria Wosiek i Aleks Konieczny, którzy będą reprezentować Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Chraplewie na etapie wojewódzkim konkursu.
Konkurs organizowany przez Komendę Główną Ochotniczych Hufców Pracy ma za zadanie przygotować młodzież do najważniejszego egzaminu – egzaminu zewnętrznego, potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
Tekst: Aleksandra Baranowska
Ośrodek Szkolenia i Wychowania 15-3 w Szamocinie
W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Szamocinie zakończył się etap hufcowy konkursu "Sprawny w zawodzie – kucharz".
Łącznie z części teoretycznej oraz praktycznej najwięcej punktów uzyskali: Julia Ryngwelska oraz Igor Kaliszczak. Komisja konkursowa oceniła walory smakowe, oryginalność oraz sposób podania przygotowanych potraw. Wyróżniona młodzież została zgłoszona na dalszy etap rywalizacji do Wielkopolskiej Wojewódzkiej Komendy OHP w Poznaniu. Konkurs skierowany jest dla uczestników, którzy w bieżącym roku kończą naukę zawodu. Rywalizacja jest wspaniałym sposobem na sprawdzenie poziomu przygotowania do zewnętrznych egzaminów zawodowych. Zabawa jest doskonałą okazją do rozwijania samodzielności, wytrwałości, pracowitości oraz rzetelności.
– Młodzież chętnie bierze udział w różnego typu rywalizacjach. Konkurs "Sprawny w zawodzie" jest szczególny, bo dotyczy zajęć praktycznych i wybranych przez młodzież profesji. – powiedziała Pani Grażyna Tirfeld – kierownik Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Szamocinie.
– Cieszę się, że przeszedłem do dalszego etapu konkursu. Wiosną będę zdawał egzamin zawodowy, a konkurs traktuję jako przygotowanie do niego. Mam nadzieję, że przejdę do dalszego etapu konkursu. – powiedział Igor laureat etapu hufcowego.
Tekst i Zdjęcia: Natalia Ptakowska
Hufiec Pracy 15-2 w Krotoszynie
Zmagania w konkursie „Sprawny w zawodzie” w kategori kucharz odbyły się w dniu 19 stycznia 2023 roku w Branżowej Szkole I stopnia w Kobylinie.
W tegorocznej edycji konkursu udział wzięły cztery uczestniczki krotoszyńskiego Hufca Pracy, uczące się w tym zawodzie. Zadanie konkursowe polegało na uzupełnieniu testu składającego się z 25 pytań. Zakres tematyczny testu obejmował zagadnienia z różnych dziedzin gastronomi. Od znajomości składu produktów, ich przechowywania, obróbki, nazewnictwa potraw oraz obliczania proporcji składników.
Komisja konkursowa wyłoniła dwie uczestniczki z największą ilością punktów, które zostały zakwalifikowane do II części konkursu – etapu wojewódzkiego. Krotoszyńską jednostkę reprezentować będą Julita Andrzejewska i Amelia Nowacka uczennice Branżowej Szkoły I stopnia w Kobylinie.
Tekst i Zdjęcia: Sylwia Witkowska
Hufiec Pracy 15-4 w Ostrowie Wielkopolskim
W ostrowskiej jednostce Ochotniczych Hufców Pracy zakończyły się hufcowe eliminacje konkursu "Sprawny w zawodzie – kucharz" uczestników kształcących się w branży gastronomicznej.
Jak każdego roku konkurs składał się z części teoretycznej oraz praktycznej i był swoistym sprawdzianem wiedzy i umiejętności przed egzaminami próbnymi, jakie wkrótce czekają uczestników jednostki oraz egzaminami końcowymi: czeladniczym – składanym przed Komisją Izby Rzemieślniczej lub kwalifikacyjnym – składanym przed Okręgową Komisją Egzaminacyjną.
W przebiegu konkursu kucharze, a także kelnerzy szkolący się w ostrowskich firmach branży gastronomicznej, rozwiązywali test wiedzy, składający się z 40 pytań konkursowych. Na udzielenie odpowiedzi uczestnicy mieli 60 minut. Kolejnym zadaniem było: dla kucharzy przygotowanie potrawy, wylosowanej spośród przygotowanych wcześniej zestawów, a dla kelnerów nakrycie stołów na imprezę okolicznościową – konsolację. Wśród potraw konkursowych znalazły się prawdziwe perełki, które dowodzą tego, że ostrowska młodzież nie próżnowała na zajęciach praktycznych, a zdobyte umiejętności potrafi wykorzystać w praktyce. Pięknie nakryte stoły również zostały wysoko ocenione przez komisję. W kategorii kucharz wyłoniono reprezentację Hufca Pracy w Ostrowie Wielkopolskim na etap wojewódzki, w skład której weszły: Kinga Golusińska i Kinga Walotka.
– Jestem pewna umiejętności, jakie posiadają szkolący się w naszej firmie uczniowie. – takimi słowami Pani Joanna Pawlak, mistrz szkolący podsumowała zmagania konkursowe w firmie Agencja Handlowa Limba Catering.
– Potrafią przygotować i smacznie doprawić każdą potrawę, dlatego w części praktycznej egzaminu na pewno sobie poradzą. – dodaje.
Tradycyjnie od wielu lat w organizacji konkursu ogromną rolę odgrywają zakłady pracy szkolące ostrowskich uczestników. To na nich spoczął ciężar kosztów związanych z organizacją części praktycznej, hufcowego etapu konkursu oraz merytoryczne wsparcie prac komisji, za co kadra Hufca Pracy w Ostrowie Wielkopolskim serdecznie dziękuje.
Tekst: Ewa Suska
Zdjęcia: Jolanta Płócienniczak, Ewa Suska
Hufiec Pracy 15-18 w Turku
W dniu 24 stycznia 2023 roku w siedzibie Hufca Pracy 15-18 w Turku odbył się I etap konkursu "Sprawny w zawodzie" w kategorii kucharz. W przedsięwzięciu udział wzięło sześcioro uczestników.
Zgodnie z regulaminem byli to uczniowie klas programowo najwyższych Branżowej Szkoły. Celem konkursu było: sprawdzenie wiedzy i umiejętności młodzieży przed przystąpieniem do egzaminów zawodowych, zapoznanie się z przebiegiem i organizacją egzaminów kwalifikacyjnych a także wdrożenie zdrowej rywalizacji. Uczestnicy rozwiązywali test składający się z 25 pytań dotyczących wiedzy gastronomicznej oraz zatrudnienia i działalności gospodarczej.
Komisja konkursu po sprawdzeniu testów i podliczeniu punktów wyłoniła najlepszy dwuosobowy zespół. Uczniowie: Estera Fret i Mateusz Michalak będą reprezentować Hufiec Pracy w Turku na etapie wojewódzkim.
Tekst: Elżbieta Szczap
Zdjęcia: Renata Buchelt
Hufiec Pracy 15-1 w Kaliszu
Uczestnicy kaliskiego Hufca Pracy wzięli udział w hufcowym etapie konkursu "Sprawny w zawodzie – kucharz". W części teoretycznej uczestnicy rozwiązali test sprawdzający wiedzę i umiejętności w zakresie kwalifikacji właściwych dla zawodu. Drugi etap odbył się w Stołówce "Pablo" znajdującej się w Kaliszu. W tej części uczestnicy mieli za zadanie przygotować danie składające się z: ziemniaczanych rozetek, "kotleta de volaille" oraz surówek.
– Bardzo lubię przygotowywać potrawy dla swoich bliskich, a taka rywalizacja utwierdziła mnie w przekonaniu, że jestem dobry w tym co robię. – dodaje Adam Wąsik uczestnik kaliskiego Hufca Pracy.
Warto wspomnieć, że uczestnicy wykazali się bardzo dobrym przygotowaniem oraz dużym zaangażowaniem podczas wykonywania zadania. Po analizie dwóch części: teoretycznej i praktycznej, jednostkę na etapie wojewódzkim będą reprezentować: Adam Wąsik oraz Wiktor Tomasik.
Po zakończonym konkursie właściciel firmy "Pablo" Pan Paweł Michalski ufundował dla każdego uczestnika nagrodę rzeczową. Ponadto otrzymali również nagrody oraz dyplomy z rąk Pani Iwony Mikołajczyk – Komendanta Hufca Pracy 15-1 w Kaliszu.
Tekst: Justyna Michalak
Zdjęcia: Marek Papiewski