• Kontrast strony

Święta Wielkanocne należą do najpiękniejszych dni w roku. To najstarsze święto kościoła katolickiego, które obchodzone są od II wieku. W Polsce to święto celebrowane jest od X wieku. Wielkanoc jest świętem ruchomym, a jego data związane jest z fazami księżyca. Bardzo ważnym czasem dla chrześcijan jest wielki tydzień, poprzedzający Święta Wielkanocne. To czas, kiedy wszyscy razem zasiadamy do wspólnego stołu, smakujemy potrawy, ale przede wszystkim cieszymy się swoją obecnością.

Na zajęciach wychowawczych kadra Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Próchnowie przybliżyła młodzieży tematykę tradycji wielkanocnych takich jak: święcenie pokarmów czy zwyczaje wielkanocne. Wspólnie wykonali kilka prac plastycznych, palmę, pisankę wielkanocną. Wszyscy byli bardzo zaangażowani oraz brali aktywny udział w przygotowaniach.

Dnia 26 marca 2024 roku w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Próchnowie odbyło się spotkanie Wielkanocne, w którym wzięli udział uczestnicy oraz kadra i zaproszeni goście. Uroczyste spotkanie rozpoczął Kierownik Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Próchnowie, który przedstawił zaproszonych gości: Księdza Marcina Przybylskiego –  Proboszcza Parafii w Żoniu, przewodniczącego Rady Miasta i Gminy Margonin – Pana Jerzego Staniewskiego oraz Burmistrza Miasta i Gminy w Margoninie – Pana Janusza Piechockiego.

Ksiądz Proboszcz rozpoczął spotkanie od przypomnienia genezy Świąt Wielkanocnych oraz związanych z nimi obyczajów. Następnie poświęcił potrawy oraz pobłogosławił wszystkich zebranych. Wszyscy wspólnie odmówili modlitwę, złożyli sobie życzenia i zasiedli do stołu. Ksiądz Proboszcz w prezencie świątecznym podarował każdemu uczestnikowi słodki upominek. Kierownik Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Próchnowie – Pan Zbigniew Behrendt przedstawił znaczenie święconych potraw. Złożył życzenia zdrowych, pogodnych świąt, pełnych wiary, nadziei i miłości wszystkim uczestnikom, kadrze oraz młodzieży.

Potrawy zostały przygotowane przez uczestników kształcących się w zawodzie kucharza i instruktorów praktycznej nauki zawodu. Na wielkanocnym stole znalazły się między innymi: szynki, żurek z białą kiełbasą, gotowane baby, baranki z masła, jaja i sałatki. Na spotkaniu nie zabrakło wzruszeń, ale też nikogo nie opuszczał dobry humor.

27.03.2024 Próchnowo

Tekst i zdjęcia: Janina Trybulska, Dagmara Nowak

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.