• Kontrast strony

Noc Wielkanocna jest nocą nadzwyczajną, kiedy moc zmartwychwstałego Chrystusa pokonuje ostatecznie siły ciemności i śmierci, zapala w sercach wierzących nadzieję i radość.
Św. Jan Paweł II.

Święta Wielkiej Nocy to szczególny czas w polskiej tradycji, ponieważ kultywowane są stare obyczaje, przez co święta stają się bardziej wartościowe.

Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Próchnowie od połowy marca przygotowywał się do obchodów Świąt Wielkanocnych. Uczestnicy wraz z pedagogiem szkolnym Panią Anną Magdziak przygotowali inscenizację omawiającą polskie tradycje i obyczaje związane ze świętami.

Młodzież wzięła udział w konkursie na Kartkę Wielkanocną, podczas zajęć popołudniowych wykonała palmy wielkanocne, gazetkę ścienną oraz kartki z życzeniami, które zostały wysłane do instytucji współpracujących z Ośrodkiem Szkolenia i Wychowania w Próchnowie.

Zwieńczeniem wszystkich działań związanych z przygotowaniami do świąt było uroczyste spotkanie Wielkanocne w dniu 4 kwietnia 2023 roku, w którym uczestniczyli Proboszcz Parafii Żoń ks. Ryszard Kufel, Starosta Powiatu Chodzieskiego Pan Mirosław Juraszek, Przewodniczący Rady Miasta i Gminy Margonin Pan Jerzy Staniewski, Burmistrz Miasta i Gminy Margonin Pan Janusz Piechocki, kadra i uczestnicy jednostki, nauczyciele i osoby współpracujące z Ośrodkiem Szkolenia i Wychowania w Próchnowie.

Kierownik Internatu Pani Katarzyna Tybiszewska powitała wszystkich i życzyła: Świąt spędzonych bez pośpiechu, bez trosk i zmartwień w rodzinnej atmosferze. Aby ten wyjątkowy czas Wielkanocy, dodał sił w pokonywaniu wszelkich trudności i pozwolił z ufnością patrzeć w przyszłość. A tegoroczne Święta były spokojne i radosne.  

Po złożonych życzeniach przez zaproszonych gości, Ksiądz Proboszcz przypomniał genezę Świąt Wielkanocnych. Następnie poświęcił tradycyjne potrawy i pobłogosławił zebranych. Po wspólnej modlitwie uczestnicy wraz z gośćmi zasiedli do suto zastawionego stołu – wszystkie potrawy zostały przygotowane przez Instruktorów praktycznej nauki zawodu i uczestników kształcących się w zawodzie kucharza.
Na wielkanocnym stole znalazły się między innymi: szynki, żurek z białą kiełbasą, jajka, baranki z masła, gotowane baby, sałatki oraz tradycyjne wędliny.

Kadra i uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Próchnowie życzą wszystkim: Zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych.

6.4.23 OSIW PróchnowoTekst i Zdjęcia: Magdalena Konys

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.