• Kontrast strony

Młodzieżowe Centrum Kariery we Wrześni oddział w Kłecku było organizatorem przedsięwzięcia: Warsztaty kulinarne – spotkanie z przedstawicielem zawodu.

Celem przedsięwzięcia było promowanie zawodu kucharza na lokalnym rynku pracy, zapoznanie młodzieży z zawodem i specyfiką pracy w restauracji, poszerzenie umiejętności kucharskich przez uczestników warsztatów.

Warsztaty przeprowadzone pod nadzorem Pani Marioli Sosnowskiej – menedżera oraz pracownic restauracji zakładały wykonanie przez uczestników Ochotniczych Hufców Pracy trzech rodzajów surówek, pizzy oraz gofrów. Młodzież przystępując do wykonania potraw, została podzielona na dwuosobowe zespoły. Przygotowane potrawy zostały poddane smakowaniu nie tylko przez młodzież, ale również przez zaproszonych gości: Pana Stefana Kuchty – Dyrektora Szkoły Branżowej I stopnia w Kłecku oraz Pani Magdaleny Kubalewskiej – pedagoga szkolnego.

Podsumowując warsztaty Pani Elżbieta Janiak – doradca zawodowy podziękowała Pani menedżer oraz pracownikom Zajazdu Kłeckowianka za nadzór nad młodzieżą w realizacji przedsięwzięcia, która profesjonalnie podeszła do zadania oraz estetycznie i kolorowo wykonała potrawy. Natomiast Pani Kinga Gręzicka – pośrednik pracy stwierdziła, że praca kucharza, którą wykonuje młodzież, jest na wysokim poziome, co potwierdza trafiony wybór zawodu.

18.04.2024 KŁECKO 218.04.2024 KŁECKO 318.04.2024 KŁECKO 1

Tekst: Elżbieta Janiak
Zdjęcia: Kinga Gręzicka, Magdalena Kubalewska

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.