• Kontrast strony

7 listopada obchodzony jest Dzień Kotleta Schabowego. Dlatego też uczestnicy warsztatu kuchni Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Chraplewie wzięli udział w konkursie kulinarnym. Zadaniem uczestników było przygotowanie najlepszego kotleta schabowego. Do rywalizacji stanęło siedmiu uczestników, którzy przygotowali swoją wersję tego staropolskiego dania. Następnie kucharze musieli przed komisją konkursową zaprezentować swoje potrawy, opowiadając o sposobie ich przygotowania. Komisja konkursowa miała nie lada problem w wyborze najlepszego dania. Propozycje młodzieży były niezwykle innowatorskie i pomysłowe. Ostatecznie Mistrzem Kotleta Schabowego został Oktawian Marcinkowski, który zaproponował kotleta schabowego z pierzynką z sera, ogórka kiszonego i papryki. Drugie miejsce zajęli Adam Stróżyński i Patryk Bąbką, którzy zrobili kotleta schabowego z wybitym plastrem wędzonego boczku. Trzecie miejsce zajęły Amelia Chruścicka i Wiktoria Wosiek, które podały kotleta schabowego z pieczarkami i cebulką. Podsumowując kulinarne zmagania kucharzy Kierownik Ośrodka, p. Agnieszka Piasek powiedziała: „Zadanie to miało na celu przygotowanie Was do egzaminu zawodowego i dalszej pracy zawodowej. Pracując w zawodzie będziecie odpowiedzialni za przygotowanie całego dania od podstaw, aż na stół klienta. Dlatego tak ważne jest, żebyście umieli sobie wyobrazić i zaplanować już w czasie gotowania jak klient odbierze Wasze danie. Pamiętajcie, że człowiek je wszystkimi zmysłami”.

Po wręczeniu nagród uczestnicy mogli spróbować dań swoich kolegów. Zwycięski kotlet trafi na stałe do menu kuchni OSiW pod nazwą „Kotlet a’la Okti”. Takie wyzwania branżowe są niezwykle ważne w procesie kształcenia przyszłych rzemieślników, ponieważ dają okazję młodzieży sprawdzić się bez dodatkowego stresu związanego z egzaminem. W czasie trwania konkursu dało się zauważyć zaangażowanie uczestników w wykonywaną pracę. Dlatego kadra OSiW Chraplewo będzie sięgać po ten rodzaj sprawdzania poziomu umiejętności zawodowych uczestników.

9.11.2022 OSIW CHR

Tekst i Zdjęcia: Aleksandra Baranowska

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.