• Kontrast strony

Carving to sztuka rzeźbienia w owocachwarzywach wywodząca się z Dalekiego Wschodu. W krajach azjatycki znany jest już od co najmniej kilkuset lat. Na początku XXI wieku carving stał się popularny także w innych częściach świata, w tym w Europie. Dziś carving jest także dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy.

Z tego ciekawego szkolenia, które odbyło się w dniach 15-16.11.2022 r., w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Niechanowie, mogli skorzystać uczestnicy Ośrodka, jak i młodzież spoza OHP.

Wprowadzeniem do szkolenia było przedstawienie historii carvingu, pokazanie podstawowych narzędzi wraz z omówieniem ich zastosowania, dobór odpowiednich surowców oraz możliwości przechowywania gotowych prac.

Uczestnicy pod czujnym okiem pani prowadzącej wspólnie uczyli się i tworzyli dekoracje z papryki, przygotowywali szyszki z marchewki, różę z cukinii, a także dekoracje w melonie, arbuzie i rzodkiewce.

Na zakończenie szkolenia powstały piękne, kolorowe i smakowicie wyglądające prace z owoców i warzyw. Uczestnicy szkolenia z chęcią, ciekawością i zaangażowaniem brali udział w zajęciach, podczas których uczyli się nowych umiejętności, wykorzystując swoją cierpliwość, dokładność i kreatywność.

Opiekę nad organizacją szkolenia objęło Młodzieżowe Centrum Kariery we Wrześni z siedzibą w Niechanowie.

18.11.22 MCKWrze

Tekst i zdjęcia: Joanna Adamczewska

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.