• Kontrast strony

Jesień czaruje swoimi kolorami i zachwyca smakami. W dniu 12 października 2022 roku w kuchni Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP 15-3 w Szamocinie królował jesienny przysmak – dynia.

Uczestnicy pod opieką instruktorek zawodu przygotowali muffinki oraz ciasto marchewkowe. Jesiennym warzywom towarzyszyły przyprawy korzenne, których aromat bardzo szybko rozniósł się po placówce. Młodzież zrobiła również sałatkę z buraków i rukoli. Podczas kulinarnych zajęć młodzież przekonała się, że warto wykorzystywać przepisy z jesiennymi warzywami i owocami, które są bogate w witaminy i składniki mineralne.

– Poznałem nowe przepisy, które na pewno wykorzystam w domu. Nie wiedziałem, że marchew i dynię można używać w przygotowaniu słodkich przepisów. Znałem tylko tradycyjne zastosowanie do zup czy surówek – powiedział Błażej, uczeń klasy VIII.  

– Młodzież chętnie poznaje nowe przepisy i smaki. Podczas zajęć praktycznych są bardzo skupieni, analizują przepisy i wykonują wszystko dokładani krok po kroku – podsumowała instruktorka praktycznej nauki zawodu Pani Edyta Kurjanowicz.

JWSKOSIWOHPS 3
JWSKOSIWOHPS 2

Tekst i zdjęcia: Natalia Ptakowska

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.