• Kontrast strony

Gotowanie to nie tylko przygotowywanie posiłków, dla wielu osób staje się pasją oraz alternatywą do spędzania czasu. Łącząc składniki można wyczarować przepyszną potrawę.

Rozbudzając miłość do gotowania wychowawcy hufca postanowili w dniu 14.11.2022 r., zorganizować niecodzienne zajęcia kulinarne. Dzięki uprzejmości instruktora praktycznej nauki zawodu pana Kasuna Perera, który pracuje w Restauracji „Sri Lanka” w Turku mogliśmy zrealizować to przedsięwzięcie. Nazwa lokalu pochodzi od państwa z którego pochodzi Pan Kasun, który od wielu lat pracuje w gastronomi w różnych zakątkach świata. Prowadząc zajęcia kulinarne dla młodzieży kształcącej się w zawodzie kucharz chciał podzielić się swoimi umiejętnościami jednocześnie zachęcając ich do wspólnego gotowania. W menu znalazły się takie dania jak: carpaccio z buraka, naleśniki sri-landzie oraz deser tiramisu. Prowadzący zajęcia tak zorganizował warsztat pracy, aby każda uczestnicząca w nich osoba mogła włączyć się w przygotowanie posiłków. Młodzież była zachwycona zajęciami, które były przeprowadzone w innowacyjny sposób przez świetnego nauczyciela oraz wielbiciela gastronomi.

15.11.2022 HPTUREK
Tekst: Katarzyna Wudarska
Zdjęcia: Alina Miklas

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.