Gotowanie to nie tylko przygotowywanie posiłków, dla wielu osób staje się pasją oraz alternatywą do spędzania czasu. Łącząc składniki można wyczarować przepyszną potrawę.
Rozbudzając miłość do gotowania wychowawcy hufca postanowili w dniu 14.11.2022 r., zorganizować niecodzienne zajęcia kulinarne. Dzięki uprzejmości instruktora praktycznej nauki zawodu pana Kasuna Perera, który pracuje w Restauracji „Sri Lanka” w Turku mogliśmy zrealizować to przedsięwzięcie. Nazwa lokalu pochodzi od państwa z którego pochodzi Pan Kasun, który od wielu lat pracuje w gastronomi w różnych zakątkach świata. Prowadząc zajęcia kulinarne dla młodzieży kształcącej się w zawodzie kucharz chciał podzielić się swoimi umiejętnościami jednocześnie zachęcając ich do wspólnego gotowania. W menu znalazły się takie dania jak: carpaccio z buraka, naleśniki sri-landzie oraz deser tiramisu. Prowadzący zajęcia tak zorganizował warsztat pracy, aby każda uczestnicząca w nich osoba mogła włączyć się w przygotowanie posiłków. Młodzież była zachwycona zajęciami, które były przeprowadzone w innowacyjny sposób przez świetnego nauczyciela oraz wielbiciela gastronomi.
Tekst: Katarzyna Wudarska
Zdjęcia: Alina Miklas