Fruit Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach, o czym przekonać się mogli uczestnicy Hufca Pracy 15-18 w Turku, dla których w dniu 1 marca 2024 roku pracownicy Młodzieżowego Centrum Kariery w Turku przygotowali spotkanie z przedstawicielem tego zawodu oraz zorganizowali zajęcia praktyczne, podczas których młodzi ludzie mogli nauczyć się podstawowych technik.
Spotkanie w Młodzieżowym Centrum Kariery w Turku rozpoczęli pracownicy pionu rozwoju zawodowego, wprowadzając uczestników w tematykę świata zawodów, przedsiębiorczości i prowadzenia własnego biznesu oraz konieczności zdobywania nowoczesnych kwalifikacji i kompetencji będących odpowiedzią na wyzwania zmieniającego się rynku pracy.
Zorganizowane zajęcia poprowadziła instruktor carvingu – Pani Elżbieta Krysiak. W zajęciach udział wzięło 10 osób, była to młodzież kształcąca się w zawodzie kucharz. W części praktycznej uczestnicy spotkania wykonali rzeźby z pora, cebuli, cukinii, dekoracje z papryki i marchwi.
Celem organizacji przedsięwzięcia było ukazanie młodzieży możliwości rozwoju zawodowego poprzez samorealizację, zapoznanie jej z zawodem, jakim jest rzeźbiarz w owocach i warzywach, który może stać się alternatywą dla uczniów uczących się w zawodzie kucharz i pomysłem na prowadzenie własnej działalności gospodarczej. Dzięki praktycznym zajęciom w ramach przeprowadzonych warsztatów młodzież mogła rozwinąć swoje umiejętności manualne oraz zmysł estetyczny, poznać nowe dziedziny zawodowe mogące stać się podstawą ich przyszłych zawodów.
Według opinii uczestników zajęcia były bardzo ciekawe i chętnie wzięli w nich udział – czekają na więcej.
Tekst: Agnieszka Kowalska, Grzegorz Bocian
Zdjęcia: Grzegorz Bocian