• Kontrast strony

Praca w kawiarni lub restauracji to świetny początek drogi zawodowej – przekonali się o tym podopieczni ostródzkiego OHP, którzy uczestniczyli w szkoleniu zawodowym „Kelner-barista”.

W części teoretycznej młodzież zapoznała się ze specyfiką oraz etyką pracy kelnera-baristy, zasadami pierwszego kontaktu z gościem restauracji oraz zasadami profesjonalnego nakrywania stołu. Największym zainteresowaniem cieszyła się jednak część praktyczna, podczas której młodzież nabyła umiejętność poprawnego serwowania dań oraz uczyła się profesjonalnego parzenia kawy. Podczas zajęć uczestnicy obserwowali proces przygotowywania espresso oraz tworzenia z niego napojów, takich jak: latte macchiato, cappuccino, flat white czy americano. Następnie samodzielnie przyrządzali różne rodzaje kaw oraz ćwiczyli techniki jej zdobienia.

Blok gastronomiczny w Ostródzie potrzebuje zapalonych do pracy kelnerów i baristów. Liczymy, że udział w szkoleniu ułatwi młodzieży znalezienie odpowiedniego dla siebie stanowiska.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.