pdptr

dkba1

Środa popielcowa – post czy głód ? Środa popielcowa dla katolików jest przeżyciem religijnym, uczestnikom Ośrodka kojarzy się często z głodówką z powodu niechęci do jedzenia ryb i śledzi. Kucharze na warsztatach gastronomicznych udowodnili, że potrawy z ryb mogą być naprawdę smaczne.

W ramach zajęć praktycznych pod okiem instruktorów nauki zawodu p. Lili Wojtach i p. Barbary Kaźmierczak wykonali dania rybne w różnych odsłonach, które podaje się w środę popielcową. Do tego, by sięgać po ryby, przekonuje przede wszystkim ich wysoka wartość odżywcza. Są one źródłem pełnowartościowego białka, składników mineralnych, w tym jodu, witamin oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Chude ryby zawierają więcej witamin z grupy B, a tłuste - A, E i D. Ryby są dla nas także źródłem niezwykle ważnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu witaminy A oraz D.

Młodzi kucharze mają nadzieję, że przełamali stereotyp „niesmacznego śledzia” i w menu stołówki na stałe zagoszczą dania z rybą w roli głównej.

osiwwasilkow potraeypostnenapopielec 18022021 1  osiwwasilkow potraeypostnenapopielec 18022021 2

Autor tekstu: Barbara Kaźmierczak – instruktor szkolenia zawodowego w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Wasilkowie
Autor zdjęć: Anna Łukaszuk – kierownik warsztatów szkoleniowych w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Wasilkowie

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.