• Kontrast strony

Kadra rozwoju zawodowego z Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Przemyślu 6 marca zorganizowała wizytę studyjną w przemyskiej „Restauracji BOSKO”. Lokal oznaczony jest certyfikatem „Szlak kulinarny podkarpackie smaki”. Uczestnikami wydarzenia była młodzież 9-13 HP w Przemyślu oraz młodzież zewnętrzna.

W ramach spotkania z przedsiębiorcą młodzież  miała niecodzienną okazję zapoznać się ze specyfiką pracy kucharza, poznać zasady funkcjonowania branży gastronomicznej oraz usłyszeć o poszczególnych etapach procesu produkcyjnego w gastronomii. Pracodawca z pasją opowiedział o początkach powstania restauracji, charakterze prowadzenia działalności gospodarczej, pracy całego zespołu a także oczekiwaniach pracodawcy względem przyszłych pracowników. Odniósł się również do zasad procesu rekrutacji i warunków zatrudnienia. Podkreślił że w restauracji „nie przyjmuje się klientów lecz gości” oraz bardzo ważnym jest dbanie o ciepłą i przyjazną atmosferę w restauracji. Po wizycie u pracodawcy młodzież wzięła udział w pogadance, podczas której mogła wymienić się wrażeniami, które odniosła podczas spotkania, powiedzieć, czym się zainspirowała oraz co najbardziej zapadło w jej pamięci.

Wizyta studyjna dla młodzieży w Przemyślu 2Wizyta studyjna dla młodzieży w Przemyślu 4Wizyta studyjna dla młodzieży w Przemyślu 5Wizyta studyjna dla młodzieży w Przemyślu 6Zaplanowane działanie podjęte zostało przy współpracy z przemyskim 9-13 Hufcem Pracy.

Autor tekstu i zdjęć: Lidia Katan-doradca zawodowy, Joanna Książek – pośrednik pracy

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.