Tradycji wielkanocnych jest dużo i w każdym domu mogą one wyglądać nieco inaczej. Dotyczy to również potraw wielkanocnych, które są nieodłącznym elementem Świąt. Dlatego uczestnicy z klasy pierwszej w zawodzie kucharz na zajęciach praktycznych postanowili przygotować tradycyjne świąteczne dania, ale również kilka nieco bardziej nowoczesnych i lekkich.
Pod okiem instruktora pani Agnieszki Krupy przygotowano następujące potrawy: tradycyjny żurek z jajkiem, pieczoną białą kiełbasę zawijaną boczkiem, wielkanocną pieczeń, jajka faszerowane kremem łososiowym, jajka faszerowane nadzieniem z awokado oraz farszem z sera, sałatkę „ptasie gniazdo”, jajka w zielonych gniazdkach. Na słodko zaś: szpinakowe babeczki wielkanocne oraz babkę marmurkową. Wszystkie potrawy wyglądały pięknie i kolorowo.
Przepisy i inspiracje młodzi kucharze będą mogli wykorzystać przygotowując śniadanie wielkanocne i nie tylko. Potrawy z pewnością przystroją świąteczny stół, ale przede wszystkim zachwycą swoim smakiem.
Autor artykułu: Mariusz Szymczakowski – kierownik warsztatów szkoleniowych
Autor zdjęć: Ewelina Hejnar – instruktor ds. szkolenia zawodowego