• Kontrast strony

W dniu 11 kwietnia w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie przeprowadzono wojewódzki etap Ogólnopolskiego Konkursu „Sprawny w zawodzie 2024” w kategorii kucharz oraz z zakresu znajomości zasad bezpieczeństwa i higieny pracy z elementami prawa pracy.

Konkurs w kategorii kucharz składał się z dwóch części: teoretycznej oraz praktycznej. W pierwszej uczestnicy rozwiązali test jednokrotnego wyboru, natomiast wykonując zadanie praktyczne młodzi kucharze przygotowywali krokiety z pieczarkami i serem oraz surówkę wiosenną. Uczestnicy wykazali się dużym zaangażowaniem oraz umiejętnościami zawodowymi. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwała komisja w składzie: Pan Wojciech Szyprowski – kierownik warsztatów w Zespole Szkół im. KEN w Kalwarii Zebrzydowskiej, Pani Lucyna Brózda – instruktor praktycznej nauki zawodu kucharz, Pan Adam Paliwoda – instruktor praktycznej nauki zawodu kucharz, Pani Urszula Jelińska – instruktor praktycznej nauki zawodu kucharz, Pani Kamila Łopata – kierownik internatu/starszy wychowawca w 6-5 Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie. Po podsumowaniu wyników z dwóch części oraz dogrywce wyłoniono zwycięzców:

I miejsce zajęła Julia Jaśko z 6-4 OSiW w Trzebini,

II miejsce zdobyła Paulina Sowa z 6-1 OSiW w Nowym Sączu,

III miejsce przypadło Krzysztofowi Jamróz z 6-38 HP w Gorlicach.

W kategorii z zakresu znajomości zasad bezpieczeństwa i higieny pracy z elementami prawa pracy uczestnicy musieli wykazać się wiedzą teoretyczną, rozwiązując test składający się z 50 pytań jednokrotnego wyboru. Prace sprawdzała komisja w składzie: Pani Aneta Greger – specjalista ds. BHP Małopolskiej WK OHP, Pani Ewa Opałek-Śnieg – Kierownik Zespołu kształcenia, wychowania i promocji Małopolskiej WK OHP oraz pani Renata Liwosz – specjalista ds. kształcenia, wychowania i promocji Małopolskiej WK OHP. Po zakończeniu zmagań konkursowych młodzież wzięła udział w artystycznych warsztatach malowania toreb i plecaków. Również w tej kategorii konieczna była dogrywka, która wyłoniła zwycięzców:

I miejsce zdobył Dawid Legin z 6-25 HP w Bochni,

II miejsce zajęła Zuzanna Kużawa z 6-1 OSiW w Nowym Sączu,

III miejsce przypadło Bartoszowi Stefańskiemu z 6-8 HP w Krakowie.

Zwycięzcy obu kategorii będą reprezentowali Małopolską Wojewódzką Komendę OHP w Ogólnopolskim Konkursie „Sprawny w Zawodzie 2024”.

 

Fot. 1 Laureaci kategorii kucharz wraz z komisją konkursową

 

Fot. 2

Fot. 2 Zwycięzcy z kategorii z zakresu znajomości zasad bezpieczeństwa i higieny pracy z elementami prawa pracy wraz z komisją konkursową

 

Fot. 3

 

Fot. 4

 

Fot. 5

 

Fot. 6

Fot. 3, 4, 5, 6 Uczestnicy w trakcie wykonywania zadania praktycznego

Tekst i zdjęcia – Kamila Łopata

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.