• Kontrast strony

W dniu 26 marca młodzież z limanowskiego Hufca Pracy świętowała Międzynarodowy Dzień Gofra. Z tej okazji zorganizowano warsztaty w ramach koła kulinarnego „Ugotowani”.

Chociaż gofry pochodzą w Belgii, to znane są już prawie na całym świecie. Deser ten doczekał się już nawet swojego święta, które upamiętniła wspólnym pieczeniem młodzież z limanowskiego Hufca Pracy. Na początku warsztatów uczestnicy zapoznali się przepisem na tą przekąskę oraz podzieli się zakresem obowiązków. Następnie młodzi ludzie przystąpili do odmierzania składników oraz przygotowywania ciasta na chrupiący i słodki przysmak. Inna część grupy zajęła się przygotowaniem dodatków, takich jak: owoce, bita śmietana, cukier puder oraz czekolada. Kiedy wszystko już było gotowe, młodzież z niecierpliwością przystąpiła do pieczenia, aby móc przystąpić do etapu degustacji. Jak się później okazało wszyscy zgodnie stwierdzili, że gofry wyszły kolorowe, słodkie i smaczne.

– Gofry to mój ulubiony deser, który zawsze kojarzy mi się z wakacjami w nadmorskich kurortach – powiedział Oliwier.

Wszyscy uczestnicy byli bardzo zadowoleni z efektów swojej pracy. Zgodnie stwierdzili, że kolejne słodkie przekąski przygotują w ramach akcji wolontariackiej.

 

Fot.2

 

Fot.3

Fot. 1, 2, 3 Uczestnicy podczas warsztatów

 

Tekst – Dawid Kędroń
Zdjęcia – Karolina Młynarczyk

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.