Obchody Światowego Dnia Soku to doskonała okazja do zadbania o swoje zdrowie i odpowiednią dietę. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by codziennie spożywać 5 porcji warzyw i owoców, a jedną z nich może być szklanka soku.
W dniu 3 czerwca uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie wzięli udział w warsztatach kulinarnych, których tematem były obchody Światowego Dnia Soku. Podczas wprowadzenia do zajęć uczestnicy dowiedzieli się, że pijąc soki dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, nawadniamy się oraz wzmacniamy układ odpornościowy. Kolejnym etapem spotkania było samodzielne wyciskanie soku z owoców i warzyw. Młodzież przygotowała kolorowe napoje, które nie zwierały substancji słodzących i konserwantów, a co najważniejsze wyśmienicie smakowały. Przygotowanym napojem poczęstowano wszystkich mieszkańców internatu i pracowników ośrodka, zachęcając ich do zmiany nawyków żywieniowych. Młodzież przekonała się, że samodzielnie przygotowany sok to prosty sposób na wprowadzenie owoców i warzyw do swojej codziennej diety.
Fot. 1, 2, 3 Uczestnicy w trakcie warsztatów
Fot. 4 Uczestnicy częstują sokiem
Tekst i zdjęcia – Kamila Łopata