flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Obchody Światowego Dnia Soku to doskonała okazja do zadbania o swoje zdrowie i odpowiednią dietę. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by codziennie spożywać 5 porcji warzyw i owoców, a jedną z nich może być szklanka soku.  

W dniu 3 czerwca uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie wzięli udział w warsztatach kulinarnych, których tematem były obchody Światowego Dnia Soku. Podczas wprowadzenia do zajęć uczestnicy dowiedzieli się, że pijąc soki dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, nawadniamy się oraz wzmacniamy układ odpornościowy. Kolejnym etapem spotkania było samodzielne wyciskanie soku z owoców i warzyw. Młodzież przygotowała kolorowe napoje, które nie zwierały substancji słodzących i konserwantów, a co najważniejsze wyśmienicie smakowały. Przygotowanym napojem poczęstowano wszystkich mieszkańców internatu i pracowników ośrodka, zachęcając ich do zmiany nawyków żywieniowych. Młodzież przekonała się, że samodzielnie przygotowany sok to prosty sposób na wprowadzenie owoców i warzyw do swojej codziennej diety.

 

Fot. 2

 

Fot. 3

Fot. 1, 2, 3 Uczestnicy w trakcie warsztatów

 

Fot. 4

Fot. 4 Uczestnicy częstują sokiem

Tekst i zdjęcia – Kamila Łopata

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.