• Kontrast strony

W dniu 5 października 2023 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim odbyła się konferencja  pt. "Rozwój Kształcenia Zawodowego i Uczenia się w Miejscu Pracy w Partnerstwie z Przedstawicielami Branż". Organizatorami wydarzenia był Wojewódzki Ośrodek Metodyczny w Gorzowie Wielkopolskim, Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP w Gorzowie Wielkopolskim oraz Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim. Partnerem przedsięwzięcia była Grupa Gezet, Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji oraz Evet Eksperci. Patronat medialny nad konferencją objęło Radio Gorzów.

Konferencja adresowana była do dyrektorów szkół podstawowych i ponadpodstawowych, pracodawców, kierowników szkolenia praktycznego, instruktorów praktycznej nauki zawodu, doradców zawodowych, instytucji edukacji i rynku pracy oraz agencji doradztwa personalnego. Ponadto wpisuje się ona w kierunki realizacji polityki oświatowej państwa w roku szkolnym 2023/2024.

Ta wyjątkowa inicjatywa miała na celu zrzeszenie wybitnych liderów rynku edukacji i pracy. Głównym założeniem przedsięwzięcia było promowanie kształcenia zawodowego – branżowego i technicznego, także wśród kadry pracującej z uczniami klas 8 szkół podstawowych stojącymi przed wyborem dalszej ścieżki edukacyjno-zawodowej oraz upowszechnianie dobrych praktyk współpracy szkół z pracodawcami.

Moderatorami wydarzenia była Pani Marta Liberkowska – dyrektor Wydziału Promocji i Informacji w Urzędzie Miasta Gorzowa oraz Pan Paweł Salamon - nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim, szef kuchni Pałacu Mierzęcin oraz mentor i team Leader WorldSkils Poland Ekspert Evet FRSE, którzy dbali o dobrą atmosferę, stworzyli przestrzeń do owocnych dyskusji oraz nawiązywania relacji.

Ta wyjątkowa inicjatywa zrzeszyła  wybitnych liderów rynku edukacji i pracy. W gronie prelegentów i panelistów wystąpili: Izabela Laskowska – dyrektor Biura Kształcenia Zawodowego, Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji, Narodowa Agencja Programu Erasmus+ i Europejskiego Korpusu Solidarności w Warszawie, Maciej Pisarek - srebrny medalista WorldSkills 2019 oraz cukiernik w Hotelu Savoy w Londynie, Magdalena Łabuza - dyrektor Centrum Edukacji Zawodowej i Biznesu
w Gorzowie Wielkopolskim, Katarzyna Zieleńska  - specjalista ds. personalnych Grupa Gezet, Agnieszka Demichowicz – Regionalny Lider ds. Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji (ZSK), Regionalne Centrum ds. ZSK i wspierania, LLL w Zielonej Górze, Mateusz Gałka - Presales Engineer Xopero Software, Emilia Kamińska – wiceprezes zarządu AUDIT HR Sp. z o.o., Radosław Wróblewski - dyrektor Wojewódzkiego Ośrodka Metodycznego w Gorzowie Wielkopolskim, Lidia Bytniewska - dyrektor Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Gorzowie Wielkopolskim, Paweł Cierach - dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim, Rafał Boryń - dyrektor Centrum Likwidacji Szkód Grupa Gezet, Marek Jackowski - właściciel marki Bagietka i marki Artisan oraz Sylwester Kubała - dyrektor ds. marketingu i handlu HOLDING-ZREMB Gorzów S.A.

Zaproszeni goście jednogłośnie podkreślali, jak ważna w celu rozwoju kształcenia branżowego jest współpraca pomiędzy sektorem edukacji i pracy. Uczestnicy dzielili się dobrymi praktykami, podkreślali, co udało się osiągnąć, a co jeszcze należy w tym aspekcie rozwijać i nad, czym pracować. Poruszano również kwestię praktyk i staży zagranicznych w ramach programu Erasmus+, konkursów branżowych WorldSkills i EuroSkills, uznawalność kwalifikacji zdobytych poza systemem szkolnym, znaczenie kompetencji miękkich oraz omówiono różnice pokoleniowe w miejscu pracy. Konkluzją wydarzenia stało się hasło -  razem możemy wpłynąć na przyszłość kształcenia zawodowego i uczenia się w miejscu pracy.

Dziękujemy moderatorom, prelegentom, panelistom oraz partnerom za zaangażowanie oraz chęć podzielenia się swoją wiedzą oraz doświadczeniem. Wierzymy, że konferencja przyczyni się do „odczarowania” kształcenia branżowego.

LUBU_13.10.2023_2.jpg

LUBU_13.10.2023_3.jpg

LUBU_13.10.2023_4.jpg

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.