• Kontrast strony

W 2023 roku Fundacja Niepodległości realizowała podjęte jedenaście lat temu działania restauratorskie na Ukrainie, prowadzone w ramach szeroko rozumianej akcji przywracania pamięci o polskiej obecności na tym terenie. W tym roku kontynuowano działania w ramach projektu obejmującego konserwację polichromii w kościele parafialnym pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny, Św. Krzyża i Św. Bartłomieja w Drohobyczu. Był to czwarty etap prac.

Kościół parafialny w Drohobyczu powstał w 1392 z fundacji Władysława Jagiełły. Stanowi przykład architektury gotyckiej. W 1949 komuniści znacjonalizowali kościół i w kolejnych latach zniszczyli ten zabytek (zniszczeniu uległy m.in. witraże autorstwa Matejki, Wyspiańskiego i Mehoffera; liczne obrazy, barokowe ołtarze, organy, bogata biblioteka). Do dzisiaj zachowała się polichromia wnętrza świątyni złożona z miejscowo odsłoniętej warstwy fresków o charakterze późnogotyckim i renesansowym z XV – XVI w. oraz wykonanej w 1790 roku polichromii barokowej, pokrywającej wcześniejszą dekorację malarską, zachowanej w ok. 60%.

dfn 1dfn 2

Celem podjętych działań była konserwacja zachowanych fragmentarycznie malowideł w kaplicy północnej oraz ich kolorystyczne scalenie w ramach przestrzeni tejże kaplicy. Prace poprzedzone zostały wykonaniem konserwacji technicznej przeprowadzonej na zlecenie Fundacji Niepodległości w latach 2021-22, z wykorzystaniem wcześniejszych opracowań badawczych. Działania wykonane w 2023 r. zamykają proces kompleksowej, trwającej trzy lata, konserwacji wystroju malarskiego kaplicy, a ich efektem jest przywrócenie pierwotnego wyglądu kaplicy północnej. Uzyskany rezultat został wysoko oceniony nie tylko przez miejscową społeczność, lecz także przez specjalistów Narodowego Instytutu Polskiego Dziedzictwa Kulturowego za Granicą POLONIKA.

Prace konserwatorskie wykonała p. Małgorzata Dabrzyńska-Musiela (RESTAURO Sp. z o.o z siedzibą w Toruniu), mgr sztuki, konserwator malarstwa i rzeźby polichromowanej.

Prace wykonane zostały zgodnie z przyjętym programem określonym w dokumentacjach konserwatorskich, w ramach Programu MKiDN: Dziedzictwo kulturowe – Ochrona dziedzictwa kulturowego za granicą. Działania dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego”.

dfn 3dfn 4

Na zdjęciach: Drohobycz, kościół parafialny, kaplica północna, ściana wschodnia.

Piotr Mazur, grudzień 2023 r.

Powyższa informacja dotyczy działań Fundacji Niepodległości – organizacji pozarządowej, z którą Lubelska Wojewódzka Komenda OHP od wielu lat współpracuje na Wołyniu, i z którą wspólnie realizuje wiele inicjatyw i przedsięwzięć, także tych z zakresu porządkowania polskich cmentarzy.