16 lutego w Hufcu Pracy w Lublinie młodzież OHP oraz dzieci ze świetlicy obchodziły tłusty czwartek. W tym roku Rada Młodzieży w nietypowy sposób połączyła tradycję degustowania pączków z alternatywną formą beztłuszczową, a co za tym idzie bardziej zdrową. Uczestnicy z Branżowej Szkoły I stopnia (ZSRiP w Lublinie) w zawodzie kucharz z klasy IB oraz cukiernik z klasy ID przygotowali i sami wykonali dla dzieci ze świetlicy poczęstunek w formie koktajli owocowych oraz gofrów, a jedna z uczestniczek upiekła ciasto murzynek.

czsl2

Wszyscy wspólnie zasiedli do stołu, aby posmakować przygotowanych pyszności. Niektórym tak spodobały się przepisy, że zaprezentowano je na grupie Messenger. Później młodzież wspólnie z dziećmi grała w gry i zabawy dostępne w świetlicy hufca. Wszyscy uczestnicy spotkania mogli zapoznać się z zasadami zdrowego odżywiania, a także z tradycją tłustego czwartku w Polsce i na świecie (okolicznościową gazetkę ścienną przygotowała młodzież).

Renata Stachura

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.