• Kontrast strony

Dzień 20.01.2022 był dla uczestników 5-16 HP w Sieradzu, dniem „podróży kulinarnej” do jednego z najciekawszych zakątków globu, tj. Tajlandii.

W ostatnim okresie kuchnia tajska zdobyła znaczną popularność w Europie, co zawdzięcza oryginalnym walorom smakowym dań. Prawdopodobnie najlepiej rozpoznawanym daniem tajskim na świecie jest słynna ostro - kwaśna zupa z krewetek i grzybów tom yam z dodatkiem mleka kokosowego. Mimo wyraźnych wpływów z zewnątrz oryginalność tajskiej kuchni wynika jednak głównie ze stosowanych przez Tajów własnych oryginalnych składników. Jednym z najbardziej charakterystycznych jest mleczko kokosowe oraz szereg aromatycznych przypraw takich jak trawa cytrynowa, świeży imbir czy limonka. Jej cechą jest również pewna większa "swoboda" w sposobie przygotowywania dań, nie ma tu tak sztywnych zasad jak np. w Chinach, proporcje użytych składników i co za tym idzie smak potrawy zależą w dużej mierze od indywidualnego stylu kucharza. U nas z uwagi na preferencje smakowe uczestników, krewetki zastąpiliśmy mięsem drobiowym.

2

Zajęcia kulinarne z zakresu poznawania smaków świata cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród uczestników. W dobie ograniczeń „covidowych” co do możliwości przemieszczania się, na szczęście nikt jeszcze nie zakazał „kulinarna podróży” do najbardziej egzotycznych zakątków kuli ziemskiej. 

3

Tekst: Kadra hufca
Zdjęcia: uczestnicy, Jolanta Pietrzak

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.