
Na rynku pracy kucharz jest pożądanym zawodem, aby wzbogacić warsztat pracy naszych uczestników Młodzieżowe Centrum Kariery w Grudziądzu przygotowało wizytę studyjną. Młodzież Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Grudziądzu odwiedziła Hotel-Restaurację „Marusza”.
Wizyta miała na celu poznanie warsztatu i specyfiki zakładu pracy w gastronomii. Szef kuchni przybliżył uczestnikom informacje, w jaki sposób można się ubiegać o pracę na stanowisko kucharz/pomocnik kucharza, na co zwracać uwagę podczas rozmowy kwalifikacyjnej, a także czego oczekuje pracodawca od kandydata.
Młodzież miała okazje poznać kilka dań z kuchni włoskiej, które przygotował sam szef kuchni oraz Dawid, który jest uczestnikiem grudziądzkiego ośrodka i odbywa praktyczną naukę zawodu w tej restauracji. Do degustacji zostały przygotowane słynne dania tej kuchni tj. pasta alla carbonara, pasta all'aglio, pasta ai gamberetti. Młodzi ludzie doskonalili swoje umiejętności poprzez obserwację pracy zawodowej kucharzy w Restauracji „Marusza”.
Młodym kucharzom życzymy wielu smacznych dań.