• Kontrast strony

Dnia 26 marca uczestnicy włocławskiego Hufca Pracy wzięli udział w XII edycji Święta Żuru Kujawskiego. Organizatorem tego przedsięwzięcia był Klub „Łęg” przy Centrum Kultury Browar B, mieszczący się przy ulicy Płockiej 246 we Włocławku.

Do rywalizacji o najsmaczniejszą zupę stanęło dziewięć grup kucharskich. Uczestnicy kształcący się w zawodzie kucharz i odbywający praktyczną naukę zawodu w Restauracji „Impresja” pod czujnym okiem instruktora praktycznej nauki zawodu oraz kadry wychowawczej przygotowała konkursowy żur kujawski. Adepci sztuki kulinarnej bardzo poważnie podeszli do zadania.

Tradycja żuru kujawskiego w regionie Kujaw pielęgnowana jest od wieków.
Mówiło się, że jest to strawa ludzi i biednych, i bogatych, w zależności od tego, ile śmietany, okrasy lub kiełbasy do niej dodano. Żur przyrządzany jest na wiele sposobów. Zależy to między innymi od pory roku i okoliczności. Różnice w przygotowaniu danej zupy, można znaleźć także w poszczególnych podregionach Kujaw.  Historia tej zupy na zakwasie stała się nawet legendą przekazywaną kolejnym pokoleniom.

Zorganizowanie Święta Żuru Kujawskiego miało na celu zaprezentowanie dziedzictwa kulinarnego regionu, a także tradycji związanych z Wielkanocą. Dodatkowo była to znakomita okazja do zintegrowania środowisk lokalnych oraz do spędzenia wspólnie czasu w miłej atmosferze. Podczas przedsięwzięcia była okazja do wysłuchania historii, które opowiedziała lokalna gawędziarka, a także występu Orkiestry Dętej ze Śmiłowic.

Konkurencja tego roku była naprawdę duża – młodzież z Hufca Pracy we Włocławku musiała zmierzyć się z przedstawicielami kół gospodyń wiejskich oraz  przedsiębiorstw edukacyjnych i gospodarczych. Każdy z zespołów przygotowywał własny i niepowtarzalny w smaku żur, który następnie został poddany ocenie jury. Dodatkowo młodzież hufca zadbała o aspekt wizualny stanowiska ukazującego jednostkę – wyeksponowana została nie tylko kujawska potrawa ale i włocławski fajans, ozdoby wielkanocne a także materiały promocyjne Hufca Pracy. Uczestniczki włożyły wiele pracy i serca w przygotowania. Młodzież została wielokrotnie pochwalona za swoje zdolności kulinarne. W ramach udziału w konkursie reprezentacja hufca pracy otrzymały podziękowania oraz pamiątkowy, ręcznie malowany w fabryce fajansu wazon.

Uczestnictwo w Konkursie Święta Żuru Kujawskiego to tradycja  włocławskiego hufca a kolejni uczestnicy, kształcący się w zawodzie kucharz, z wielką chęcią ją  kontynuują.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.