• Kontrast strony

Zakończył się trzydniowy kurs zawodowy pn. „Smaki Azji” dla uczestników i absolwentów OHP. Każdy dzień obfitował w nowe, egzotyczne dania, które młodzież pod nadzorem pani Doroty Puć Pietrzykowskiej z Pracowni Kulinarnej przygotowywała samodzielnie. W pierwszy dzień kursu uczestnicy uczyli się przyrządzać potrawy kuchni tajskiej w tym : Tom Kha Gai- zupy z mlekiem kokosowym i kurczakiem, Kaeng Phad Kai- czerwone curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym, Pad Thai- smażony makaron ryżowy z tofu i krewetkami oraz Khao Niao Mamuang- ryż na mleku kokosowym z mango. Drugi dzień kursu to kuchnia koreańska i kuchnia indyjska, a w menu: ryż z warzywami, jajkiem i kimchi, Nogcha Ice-cream- czyli lody z zielonej herbaty matcha, Veg Samosa &Pudina Chutney- punjabskie pierożki z miętowo-kolendrowym chutneyem oraz Aloo Gobhi- ziemniaki z kalafiorem w sosie curry. Trzeci i ostatni dzień to kuchnia japońska (sushi)- nigri z łososiem, hosomaki z ogórkiem i sezamem, rzodkwią marynowaną, futomaki z krewetką w tempurze, futomaki z pieczonym łososiem, uromaki z łososiem, uromaki z krabem oraz temaki. Kurs pozwolił młodzieży odkryć nowe smaki, potrawy, przyprawy, których nigdy wcześniej nie przyrządzali i nie próbowali. Nowe połączenia smakowe zadziwiały, ale jednocześnie pokazywały, że w kuchni ogranicza nas tylko własna wyobraźnia i smak. Uczestnicy przyznali, że kurs pokazał im nie tylko okienko na gastronomiczny świat dalekiego wschodu, ale również otworzył umysły i doznania na nowości kulinarne. Kuchnia azjatycka cieszy się coraz większą popularnością w Polsce i na świecie ze względu na zdrowe i świeże produkty wykorzystywane do przygotowywania potraw, lekkość i dietetyczność potraw oraz wspaniały smak. Z pewnością zaświadczenie o ukończeniu kursu pozwoli młodzieży na szybsze znalezienie pracy w gastronomii, zwłaszcza w regionie turystycznym jakim jest Jelenia Góra i okolice, który obfituje w restauracje, bary i hotele.

Tekst i zdjęcia : Edyta Bandura- specjalista ds. rozwoju zawodowego.

20211130_j1_otrzymanie zaświadczeń
20211130_j1_otrzymanie zaświadczeń
20211130_j2_Potrawy z kuchni azjatyckiej
20211130_j2_Potrawy z kuchni azjatyckiej
20211130_j3_uczestnicy kursu
20211130_j3_uczestnicy kursu

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.