Pod koniec 2021 r. ukazały się wyniki badań, według których liczba nowych diagnoz zaburzeń odżywiania u nastolatków podwoiła się podczas pierwszej fali koronawirusa. Z kolei liczba hospitalizacji wzrosła prawie trzykrotnie. Anoreksja i bulimia mają jeden z najwyższych wskaźników śmiertelności wśród chorób natury psychicznej. Skrajnie niskie BMI oznacza bezpośrednie zagrożenie życia, a poważne powikłania kardiologiczne czy elektrolitowe mogą niemalże z minuty na minutę doprowadzić do śmierci. Dlatego zajęcia poświęcone temu problemowi były jednym z istotniejszych punktów harmonogramu w programie autorskim „Wybieram zdrowie”. Podczas prelekcji prowadzonej przez Panią Małgorzatą z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Legnicy, uczestnicy dowiedzieli się iż przyczyną tych zaburzeń jest nie tyle dążenie do uzyskania szczupłej sylwetki, ile zespół wielu czynników wpływających na rozwój emocjonalny młodego człowieka, proces separacji – indywidualizacji, poczucie własnej wartości, akceptacja siebie i swojego ciała. Bardzo istotną rolę w rozwoju zaburzeń odżywiania u młodzieży odgrywają: dysfunkcja systemu rodzinnego, oraz charakterystyczne cechy osobowości chorego, między innymi wygórowana ambicja, perfekcjonizm, silna wola, determinacja w dążeniu do osiągnięcia celu. Uczestnicy oprócz poznania podstawowych informacji na temat Anoreksji i Bulimii ze spotkania wynieśli też wiedze gdzie i w jaki sposób mogą zwrócić się o pomoc gdyby zauważyli problem z odżywianiem u siebie lub u kogoś w najbliższym otoczeniu.
Autor teksu: Anna Jaguszewska, wychowawca 1-1 HP Legnica Autor zdjęć: Anna Jaguszewska
- Anoreksja
- Uczestnicy podczas spotkania
- Prowadząca Pani Małgorzata