![](https://ohp.pl/images/29112023-ll1.jpg)
„Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi.” Przysłowia chińskie Już mieszkańcy starożytnych Chin wiedzieli że sposób odżywiania się na co dzień wpływa na stan zdrowia każdego z nas. Wiadomo że aby organizm właściwie funkcjonował konieczne jest zapewnienie odpowiedniej ilości składników – białek, węglowodanów oraz tłuszczów – a także witamin i mikroelementów oraz odpowiedniej ilości błonnika i płynów. Wszystkie te składniki są niezbędne w codziennej diecie, ponieważ pełnią istotne funkcje. Ważne jest aby podstawowe zasady prawidłowego odżywiana poznać i wprowadzić do jadłospisu w jak najmłodszym wieku. W dniu wczorajszym w ramach realizacji programu autorskiego „Wybieram zdrowie” uczestnicy Hufca Pracy w Legnicy wzięli udział w zajęciach kulinarnych z Panią dietetyk Angeliką Superson. Podczas zajęć młodzież poszerzyła swoją wiedzę na temat tworzenia zbilansowanych posiłków. Dowiedziała się jak istotne jest jedzenie śniadań oraz jakie mają one wpływ na pozytywne rozpoczęci dnia. Po wysłuchaniu prelekcji na temat wartości odżywczych poszczególnych produktów, uczestnicy sami mogli przygotować dla siebie zbilansowany posiłek. Wspólnie przyszykowali składniki, każdy według własnego uznania a następnie spędzili czas przy wspólnym posiłku.
Autor tekstu: Anna Jaguszewska – wychowawca 1-1 HP Legnica Autor zdjęć: Kadra 1-1 HP Legnica -