Jedno z najsłodszych świąt nietypowych, czyli Dzień ciasta w Hufcu Pracy 1-63 w Strzelinie 26 listopada przypada kolejne nietypowe święta, którym jest Dzień ciasta. A jak można świętować ten niezwykły dzień? Można, jak nasze uczestniczki, uczące się zawodu cukiernik, przygotować własnoręcznie ciasto lub po prostu kupić je w lokalnej cukierni lub kawiarni. Z tej okazji każdy może pozwolić sobie na odrobinę słodkiego – kalorie w tym wyjątkowym dniu zupełnie się nie liczą. Przy okazji tego niezwykłego święta warto wspomnieć, że współczesne cukiernictwo bazuje nie tylko na tradycyjnych wypiekach urosło do rangi prawdziwej sztuki. Nasza uczestniczka, która dopiero stawia pierwsze kroki w nauce cukiernictwa z uśmiechem na twarzy opowiada o pierwszym torcie, który upiekła i przyozdobiła własnoręcznie od podstaw. Z kolei po cieście z przepisu „pożyczonego” z cukierni Państwa Iwony i Roberta Muszyńskich, gdzie odbywa na co dzień praktykę, w ciągu jednego dnia nie został nawet okruszek. Z radością i nieukrywana duma patrzymy, jak Nikola z dużym zaangażowaniem i uśmiechem opowiada o pracy w cukierni i o nowych rzeczach, których się tam uczy. A Wy jak będziecie obchodzić dzisiejszy Dzień Ciasta? Szykujecie coś słodkiego?
Autor: Wachowska Katarzyna, komendant HP 1-63 w Strzelinie Zdjęcia: Wanda Ziółkowska, st.wychowawca HP 1-63 w Strzelinie Nikola Sinicka, uczestniczka HP 1-63 w Strzelinie zdj. 1 Adeptka cukiernictwa z HP 1-63 w Strzelinie. zdj. 2 Własnoręcznie upieczone ciasto przez Nikolę z HP 1-63 w Strzelinie. zdj. 3 Własnoręcznie upieczony tort przez cukierniczkę Nikolę z HP 1-63 w Strzelinie. zdj. 4 Nikola cukierniczka HP 1-63 w Strzelinie podczas pracy w lokalnej cukierni. zdj.5 Nikola uczestniczka HP 1-63 w Strzelinie z uśmiechem opowiada o pracy cukiernika. zdj. 6 Adeptka cukiernictwa z HP 1-63 w Strzelinie.