Zmagania kucharzy zakończyły etap wojewódzki Ogólnopolskiego Konkursu „Sprawny w zawodzie 2024”. W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Wasilkowie 11 kwietnia 2024 r. rywalizowały reprezentantki jednostek opiekuńczo-wychowawczych Podlaskiej Wojewódzkiej Komendy OHP. Ich pracy przyglądali się szefowie kuchni – Dawid Siniło i Michał Sikora, Wojewódzki Komendant Edyta Kondzior oraz Dyrektor Biura Edukacji i Zatrudnienia PWK Ewa Kosińska.
To już XIX edycja konkursu organizowanego przez Komendę Główną OHP Jego głównym założeniem jest stworzenie uczestnikom Ochotniczych Hufców Pracy, kończącym w danym roku cykl kształcenia, możliwość sprawdzenia poziomu ich przygotowania do zewnętrznych egzaminów kwalifikacyjnych. Podobnie jak w poprzednich edycjach, konkurs składał się z dwóch etapów – testu wiedzy teoretycznej z zakresu gastronomii, zasad żywienia i znajomości przepisów BHP oraz zadania praktycznego obejmującego przygotowanie dania obiadowego: zupy Minestrone oraz eskalopków z sosie pieczarkowym z plackami ziemniaczanymi podanymi z surówką z buraków i jabłek.
Laureatkę Karolinę Krawcewicz z Hufca Pracy w Augustowie wyłoniła już część praktyczna konkursu, a osiągnięty przez nią wynik części pisemnej, tylko podkreślił wysoki poziom wiedzy i przygotowania do egzaminu zawodowego. Na kolejnych miejsca uplasowały się Nikola Grzelczak z Hufca Pracy w Łomży oraz się Maja Foltyńska z Hufca Pracy z Kolnie. Wszystkim uczestniczkom serdecznie gratulujemy, a Karolinie życzymy powodzenia na szczeblu centralnym.
Autor tekstu: Magdalena Klimuk – st. specjalista ds. wychowania, kultury i sportu Podlaskiej WK OHP
Zdjęcia: Eliza Staszkiewicz – st. specjalista ds. kształcenia i programów edukacyjnych Podlaskiej WK OHP