
Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Suwałkach zorganizowało warsztaty edukacyjne pod nazwą „Poznajemy specyfikę zawodu kucharza z elementami zdrowej kuchni japońskiej”. W zajęciach brali udział uczestnicy z Hufca Pracy w Suwałkach z klasy II Branżowej Szkoły I stopnia Zespołu Szkół Technicznych w Suwałkach. Wydarzenie odbyło się w Restauracji Fuki Sushi w Suwałkach.
10 osobowa grupa młodzieży pod opieką szefa kuchni – Sushi Master zapoznała się z zasadami zdrowego odżywiania kuchni japońskiej. Prowadzący opowiedział o charakterze pracy jako Sushi Master. Zapoznał uczestników ze wszystkimi rodzajami sushi, omówił wiele ciekawostek na temat tego popularnego dania, przybliżył historię sushi, filozofię tych potraw oraz uświadomił jak rozpoznać dobre składniki i gdzie je kupić. W trakcie trwania warsztatów młodzież przygotowywała sushi min. w postaci futomaków i uromaków. Po wykonaniu potraw odbyła się degustacja.
W drugiej części warsztatów edukacyjnych doradca zawodowy przeprowadził zajęcia grupowe, których celem było zapoznanie się z zawodami i stanowiskami pracy głównie z branży gastronomicznej. Warsztaty miały na celu zapoznanie uczestników z zasadami przygotowywania sushi oraz zaszczepienie w młodzieży pasji do zdrowego gotowania i odżywiania się. Ponadto młodzież poznała warunki pracy, wymagania pracodawcy, możliwości zarobkowe oraz jakie cechy osobowości powinna mieć osoba na zaprezentowanych stanowiskach, by mieć szansę podjęcia pracy w danym zawodzie.
Dzięki udziałowi w warsztatach młodzież zdobyła nową wiedzę i umiejętności, które zwiększą ich atrakcyjność na rynku pracy, a także będą atutem podczas poszukiwania zatrudnienia.
Autor tekstu: Monika Kolenkiewicz - doradca zawodowy CEiPM w Suwałkach
Zdjęcia: Monika Kolenkiewicz i Monika Maliszewska – doradcy zawodowi CEiPM w Suwałkach