Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Suwałkach realizowało kurs „Candy Bar - Słodki Stół”, skierowany do uczestników, absolwentów OHP oraz młodzieży spoza OHP. Kurs ten miał na celu nauczenie młodych ludzi, jak profesjonalnie przygotowywać i aranżować słodkie stoły, które są popularnym elementem wielu imprez okolicznościowych, takich jak wesela, urodziny, czy eventy firmowe.
W ramach kursu uczestnicy dowiedzieli się, m.in.: jak dobierać słodkości i desery, które dobrze prezentują się na słodkim stole, przygotowywać różnego rodzaju wypieki i słodkie przekąski, dekorować słodki stół, uwzględniając estetykę, trendy oraz okazję oraz jak zarządzać budżetem i planować zakupy potrzebnych składników i dekoracji. Tego typu szkolenie daje możliwość nabycia praktycznych umiejętności, które mogą być przydatne w przyszłej pracy zawodowej, a także rozwijają kreatywność i zmysł estetyczny.
Kurs został zrealizowany przy współpracy z firmą „Nieznani sprawcy Piotr Grycuk” z Białegostoku.
Autor tekstu i zdjęć: Ewelina Cebelińska – specjalista ds. rozwoju zawodowego CEiPM w Suwałkach