Uczestnicy projektu „WYstartujMY RAZEM” z augustowskiego Hufca Pracy wzięli udział w kursie prowadzącym do uzyskania dodatkowych umiejętności i kwalifikacji. W restauracji „Albatros” zadziała się magia kuchni molekularnej.
Po części poświęconej teorii uczestnicy w praktyce uczyli się tworzyć nowoczesne dania wykorzystując nietypowe składniki i techniki ocierające się o eksperymenty chemiczne. W oparach ciekłego azotu tworzyli przepyszne lody w różnych smakach i kolorach. Łącząc składniki na co dzień nie używane w kuchni wykonywali zaskakujące smakiem i wyglądem dania. Młodzi kucharze zafascynowani byli możliwościami jakie daje kuchnia molekularna. Wszyscy uczestnicy wyrazili opinię, że czas poświęcony na kurs nie był czasem straconym i w przyszłości chcieli by kontynuować przygodę z kuchnią molekularną.
Autor tekstu i zdjęć: Jacek Nejfeld – wychowawca Hufca Pracy w Augustowie