• Kontrast strony

Jednym z działań realizowanym przez pracowników pionu rozwoju zawodowego jest organizacja wizyt studyjnych u pracodawców, których celem jest stworzenie niepowtarzalnej okazji dla młodzieży, aby poznać bliżej realne możliwości pracy w branży, w której się kształcą.

Pośrednik pracy z Młodzieżowego Centrum Kariery w Chraplewie wraz z kadrą opiekuńczo-wychowawczą z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Chraplewie w dniu 9 kwietnia 2024 roku zorganizował dla uczestników jednostki wizytę studyjną w hotelu REMES SPORT & SPA. Po obiekcie młodzież została oprowadzona przez właściciela obiektu.

Wizyta studyjna u pracodawcy rozpoczęła się od przedstawienia uczestnikom najważniejszych miejsc i możliwości w hotelu – ilość miejsc noclegowych, restauracje, centrum konferencyjne, relaksujące SPA wraz z basenem, saunami i siłownią, dwupoziomowy klub z kręgielnią, pole golfowe i boiska sportowe. Młodzież dowiedziała się także, że podczas Euro 2012 hotel stanowił centrum pobytowe drużyny z Portugalii, natomiast w 2021 roku na terenie obiektu reprezentacja Polski przygotowywała się na Euro 2020.

Następnie uczestnicy z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Chraplewie wraz z kadrą zostali oprowadzeni po całym obiekcie. Młodzi ludzie mieli możliwość zobaczenia, jak wyglądają gabinety zabiegowe w SPA, strefa rozrywki w klubie, a także, w jakim stylu urządzone są pokoje. Młodzież zobaczyła również restaurację, w której podawane są śniadania dla gości hotelu i dowiedziała się, jak wygląda praca w tym miejscu.

Najważniejszym punktem wizyty była możliwość obejrzenia zaplecza gastronomicznego. Młodzi kucharze i kelnerzy zobaczyli, jak wyglądają poszczególne magazyny do przechowywania różnego rodzaju produktów, dowiedzieli się, do czego służą konkretne sprzęty i jaka jest charakterystyka wybranych stanowisk pracy. Na zakończenie uczestnicy zobaczyli, jak wygląda profesjonalna kuchnia w hotelu, a dokładnie przygotowywanie potraw w trakcie serwowania posiłku dla dużej grupy.

Podsumowaniem wizyty studyjnej w hotelu REMES była możliwość zobaczenia restauracji, gdzie właściciel obiektu opowiedział o możliwościach aplikowania do firmy i zachęcił młodzież do ciągłego rozwijania swoich umiejętności i pasji.

Celem wizyty studyjnej u pracodawcy było podniesienie kompetencji zawodowych młodych ludzi poprzez poznanie specyfiki pracodawcy, poszczególnych stanowisk pracy oraz wykonywanych na nich zadań. Uczestnicy mieli możliwość kompleksowego zapoznania się z pracą w zawodzie kucharz i kelner oraz poznania branży, właściwej dla wyuczonego zawodu.

Chraplewo 10.05.202410.05.2024 Chraplewo 2

Tekst i zdjęcia: Marianna Duda

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.