Tradycyjnie w czwartek przed rozpoczęciem postu w Ośrodku Szkolenie i Wychowania OHP w Szamocinie zapachniało pączkami. Uczestnicy podczas praktycznej nauki zawodu przygotowali smakołyki z różanym dżemem, czekoladą oraz klasyczne z powidłami śliwkowymi. Te ostatnie cieszyły się największym powodzeniem wśród uczestników ośrodka. Samo zrobienie ciasta nie jest trudne. Jednak podczas smażenia trzeba zachować czujność, aby pączki nie były zbyt mocno spieczone. Uczestnikom Ośrodka Szkolenie i Wychowania OHP w Szamocinie udało się usmażyć idealne pączki. Zostały również przeprowadzone zajęcia wychowawcza, podczas których młodzież poznała polskie obyczaje. Jednym z nich było porzekadło: „Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole”. Młodzież dowiedziała się, że zgodnie z tradycją zjedzenie tłustych przysmaków ma zapewnić dostatek.