• Kontrast strony

Tradycyjnie w czwartek przed rozpoczęciem postu w Ośrodku Szkolenie i Wychowania OHP w Szamocinie zapachniało pączkami. Uczestnicy podczas praktycznej nauki zawodu przygotowali smakołyki z różanym dżemem, czekoladą oraz klasyczne z powidłami śliwkowymi. Te ostatnie cieszyły się największym powodzeniem wśród uczestników ośrodka. Samo zrobienie ciasta nie jest trudne. Jednak podczas smażenia trzeba zachować czujność, aby pączki nie były zbyt mocno spieczone. Uczestnikom Ośrodka Szkolenie i Wychowania OHP w Szamocinie udało się usmażyć idealne pączki. Zostały również przeprowadzone zajęcia wychowawcza, podczas których młodzież poznała polskie obyczaje. Jednym z nich było porzekadło: „Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole”. Młodzież dowiedziała się, że zgodnie z tradycją zjedzenie tłustych przysmaków ma zapewnić dostatek.

TCOSIWSZ
TCOSIWSZ3

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.