Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP w Kaliszu, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom lokalnego rynku pracy, dla uczestników i absolwentów Ochotniczych Hufców Pracy, zorganizowało szkolenie zawodowe: Kelner z elementami baristy. Od 19 sierpnia br. uczestnicy szkolenia, zdobywają wiedzę teoretyczną i umiejętności praktyczne, niezbędne do pracy na stanowisku kelnera, który w swojej pracy wykorzystuje umiejętności baristy. Uczestnicy oprócz zdobycia niezbędnych wiadomości i umiejętności do samodzielnej pracy w charakterze kelnera, uczą się profesjonalnej obsługi klientów. Program kursu obejmuje również takie zagadnienia jak: profesjonalna postawa kelnera, zasady funkcjonowania restauracji, etyka w zawodzie kelnera oraz savoir-vivre, podstawy wiedzy na temat żywości, serwowanie dań, nakrywanie stołu, obsługa gości, praca z ekspresem, przygotowywania i technik dbałości o sprzęt. Analiza lokalnego rynku pracy, według prognozy sytuacji w zawodach tj. Barometru zawodów, wskazuje iż, kelnerzy i barmani, należą do grupy zawodów deficytowych w których najtrudniej pracodawcom znaleźć kandydatów do pracy. Na lokalnym rynku pracy, branża gastronomiczna rozwija się w bardzo szybkim tempie. Powstaje coraz więcej restauracji, lokali i punktów gastronomicznych, które nastawione są na obsługę konsumentów, którzy korzystają z takich usług. Dlatego uczestnicy po zakończeniu kursu, nie powinni mieć problemu ze znalezieniem zatrudnienia na rynku pracy. Uczestnicy po zakończonym kursie otrzymają zaświadczenie o ukończeniu kursu Kelnera z elementami baristy, który umożliwi uczestnikom i absolwentom OHP, realizację własnych celów zawodowych z wykorzystywaniem nabytej wiedzy i umiejętności praktycznych.