Dnia 23 września 2024 roku w Młodzieżowym Centrum Kariery we Wrześni odbyło się szkolenie barmańskie dla uczestników jednostki Ochotniczych Hufców Pracy.
Młodzież zapoznała się z podstawą pracy barmańskiej – charakterystyką pracy barmana w różnych typach lokali gastronomicznych, sprzętem barmańskim i typami szkła barowego, klasyfikacją poszczególnych rodzajów alkoholi.
Pan trener przedstawił młodzieży "teorię smaku", różnice między aromatem a smakiem, definicję lodu i jego znaczenie w koktajlach, charakterystykę poszczególnych metod przygotowywania koktajli. Młodzież przyrządzała bezalkoholowe koktajle warstwowe, różnymi metodami oraz uczyła się technik dekorowania koktajli.
Młodzież z dużym zaangażowaniem pozyskiwała nową wiedzę i umiejętności, które pomogą im zwiększyć szanse na rynku pracy. Szkolenie było także niezwykłą okazją, by wydobyć z młodzieży mnóstwo kreatywności.
Tekst i zdjęcia: Alicja Kierzek