Dnia 23 września 2024 roku w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Próchnowie zorganizowano Święto pieczonego ziemniaka – tradycja zapisana w naszej kulturze od dawna. Jest to sposób przywitania jesieni, który w ostatnich latach stał się niezwykle popularny i obchodzony jest w wielu miejscowościach. Polska to kraj, gdzie uprawa ziemniaka jest jedną z największych na świecie. Tradycja z nim związana jest szczególnie lubiana przez Wielkopolan w sezonie zbioru ziemniaków.
Historię związaną z tym dniem przedstawiła podczas zajęć popołudniowych wychowawca – Pani Janina Trybulska oraz pedagog – Pani Magdalena Konys. Uczestnicy dowiedzieli się, skąd pochodzi, jak nazywa się w różnych regionach Polski, z jakich części się składa oraz jakie potrawy można z niego przygotować.
Uczestnicy na zajęciach praktycznych przygotowali wspólnie poczęstunek pod czujnym okiem instruktora praktycznej nauki zawodu – Pani Bernadety Jaśkowiak. Przy dobrej pogodzie na świeżym powietrzu zostały upieczone ziemniaki oraz kiełbaski. Całej imprezie towarzyszyła oprawa muzyczna.
Zajęcia te przyczyniły się do integracji wśród uczestników oraz pozwoliły na lepsze poznanie się.
Tekst: Janina Trybulska
Zdjęcia: Magdalena Konys