Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Niechanowie
W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Niechanowie w dniu 6 lutego 2024 roku odbyła się część teoretyczna Konkursu "Sprawny w zawodzie" w kategorii kucharz.
Do sprawdzenia posiadanej wiedzy kulinarnej przystąpili dwaj wychowankowie, którzy wygrali eliminacje ośrodkowe. Na tym etapie są to Kacper Boroński oraz Marcin Figlerowicz. W przypadku zajęcia jednego z czołowych miejsc uczestnicy wezmą udział w finale, który odbędzie się w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Próchnowie, gdzie sprawdzane będą umiejętności praktyczne.
Tekst i zdjęcia: Mirosław Jankowski
Hufiec Pracy we Wrześni
Kadra Hufca Pracy we Wrześni przeprowadziła eliminacje do konkursu "Sprawny w zawodzie 2024" w kategorii kucharz.
W przedsięwzięciu wzięło udział 4 uczestników z klas trzecich. Konkurs miał formę testu składającego się z 20 pytań związanych z wiedzą gastronomiczną i przepisami BHP obowiązującymi w zawodzie kucharz. Umiejętności praktyczne młodzieży zostały ocenione na podstawie opinii uzyskanych od mistrzów szkolących. Hufcowe eliminacje wyłoniły zwycięską parę uczestników, która weźmie udział w wojewódzkim etapie konkursu.
Tekst i zdjęcia: Martyna Pietryga
Hufiec Pracy w Ostrowie Wielkopolskim
Uczestnicy ostrowskiego Hufca Pracy, kształcący się w zawodzie kucharz, mieli okazję sprawdzić swoją wiedzę podczas hufcowego etapu konkursu "Sprawny w zawodzie 2024", w kategorii kucharz.
Przyszli adepci sztuki kulinarnej stanęli do eliminacji, których celem było również wyłonienie dwuosobowej ekipy – reprezentantów Hufca Pracy w Ostrowie Wielkopolskim podczas wojewódzkiego etapu konkursu. Każdy z uczestników otrzymał test, zawierający 40 zadań testowych, tematycznie związanych z gastronomią. W każdym pytaniu uczestnicy wskazywali jedną odpowiedź prawidłową, spośród czterech do wyboru. Za każdą właściwą odpowiedź uczestnik otrzymywał 1 punkt. Wszyscy z dużym przejęciem podeszli do rozwiązywania testu. Na zakończenie, omówiono zadania konkursowe, podano właściwe odpowiedzi i poinformowano uczestników o wynikach konkursu. Wyłonienie ostatecznych zwycięzców wymagało przeprowadzenia dodatkowej konkurencji. Ponieważ trzy osoby uzyskały jednakowy wynik, zorganizowana została dogrywka w postaci odpowiedzi ustanych na przygotowane przez komisję pytania. Ostatecznie laureatami konkursu zostali: Kacper Kopa – I miejsce, Kinga Michalak – II miejsce i Zuzanna Kopeć – III miejsce. Wyróżnienie otrzymała również Wiktoria Lamek, która ex aequo z Kingą i Zuzanną uzyskała drugą, najwyższą punktację w części pisemnej.
Laureaci I i II miejsca, otrzymali nagrody oraz dyplomy i będą reprezentowali jednostkę w wojewódzkim etapie konkursu. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy.
Tekst: Ewa Suska
Zdjęcia: Jolanta Płócienniczak
Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Niechanowie
W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Niechanowie odbyły się eliminacje konkursu sprawdzającego nabytą wiedzę oraz umiejętności z zakresu kucharstwa. We współzawodnictwie brali udział uczniowie klasy trzeciej Szkoły Branżowej I stopnia.
Konkurs składał się z części teoretycznej oraz z części praktycznej, tutaj zadaniem kucharzy było przegotowanie dania obiadowego w postaci tradycyjnego kotletu de-volaille z masłem oraz pietruszką, duszonymi ziemniakami i surówki z marchewki oraz ananasa.
Z zakresu wiedzy kulinarnej najlepszymi okazali się Kacper Boroński i Marcin Figlerowicz. Należy zaznaczyć, że uczestnictwo w konkursie ma także pomóc młodzieży w jak najlepszym przygotowaniu do zbliżających się egzaminów zawodowych.
Tekst i zdjęcia: Mirosław Jankowski
Hufiec Pracy w Krotoszynie
Hufiec Pracy w Krotoszynie przeprowadził etap hufcowy konkursu "Sprawny w zawodzie 2024 – kucharz". Konkurs wyłania najlepszą parę kucharzy, którzy będą reprezentować jednostkę na szczeblu wojewódzkim.
23 stycznia 2024 roku wychowawcy Hufca Pracy w Krotoszynie przeprowadzili eliminacje do wojewódzkiego konkursu.
W konkursie brała udział dwójka kucharzy, gdyż w tym toku tylko dwie osoby, spośród uczestników jednostki, kończy naukę w tym zawodzie. Uczestnicy konkursu rozwiązywali test zawodowy, składający się z 25 pytań. Pierwszą lokatę zajęła Amelia Młynarska z Niepublicznej Branżowej Szkoła I stopnia dla Młodzieży w Krotoszynie, drugie miejsce zdobył Kamil Blaszkiewicz z Branżowej Szkoły I Stopnia w Odolanowie. Para ta będzie brała udział w wojewódzkim etapie konkursu 6 lutego 2024 roku.
Tekst i zdjęcia: Artur Gręda
Hufiec Pracy w Kaliszu
Hufiec Pracy 15-1 w Kaliszu zorganizował eliminacje do wojewódzkiego konkursu "Sprawny w zawodzie – kucharz". Konkurs odbywał się w dwóch częściach – pierwsza, teoretyczna obejmowała test wiedzy składający się z 40 pytań zamkniętych jednokrotnego wyboru. Z tego etapu, dwoje najlepszych uczestników przeszło dalej do części praktycznej. Tutaj, uczestnicy mieli za zadanie wykonać kotleta de volaille, surówkę z marchewki i gruszki, rozetki ziemniaczane oraz przyozdobić dowolnie swoje danie. Etap praktyczny odbył się na stołówce szkolnej "Pablo – usługi gastronomiczne" w Kaliszu.
Komisja konkursowa, w składzie: przewodniczący – Pan Paweł Michalski – kucharz i właściciel stołówki, Zastępca Komendanta Hufca Pracy w Kaliszu – Pan Marek Papiewski oraz wychowawca uczestników – Pani Daria Kobza, oceniając dania, brała pod uwagę końcową estetykę potrawy, pomysłowość dekoracji, smak, sposób zaprezentowania potrawy przez uczestników, a także estetykę wykonywania krok po kroku każdego dania, w tym również czystość stanowiska po przygotowaniu potrawy. Zwracano również uwagę, czy uczestnicy mają odpowiedni ubiór. Po zsumowaniu punktów z testu oraz z zadania praktycznego okazało się, że oboje uczestników znalazło się na podium, tak więc uzyskano dwa pierwsze miejsca. Joanna Kłakulak oraz Michał Walęcki będą reprezentowali kaliski Hufiec Pracy w teoretycznym etapie wojewódzkiego konkursu "Sprawy w zawodzie – kucharz".
Zwycięzcy otrzymali nagrodę ufundowaną przez Pana Pawła Michalskiego oraz nagrodę od Hufca Pracy w Kaliszu wraz z dyplomem. Kadra ma nadzieję, że równie dobrze pójdzie uczestnikom na etapie wojewódzkim konkursu.
Tekst: Daria Kobza
Zdjęcia: Daria Kobza, Paweł Michalski