Hufiec Pracy we Wrześni

W dniach od 22 do 29 stycznia 2024 roku, cukiernicy z Hufca Pracy we Wrześni wzięli udział w hufcowych zmaganiach zawodowych do wojewódzkiego konkursu "Sprawny w zawodzie 2024".

Uczestnicy sprawdzili swoją wiedzę i umiejętności. Ich kwalifikacje zostały również określone na podstawie opinii osób szkolących oraz nauczycieli przedmiotów zawodowych. Rywalizacja uczestników była bardzo wyrównana. Ostatecznie, na etap wojewódzki zakwalifikowały się dwie uczestniczki: Aleksandra Goliwąs i Matylda Kęsy.

Zdjęcie nr 1 CUKIERNIK

Tekst i zdjęcia: Martyna Pietryga

Hufiec Pracy w Ostrowie Wielkopolskim

Cukiernicy z Hufca Pracy w Ostrowie Wielkopolskim sprawdzili swoje kwalifikacje zawodowe w dniach 25 i 29 stycznia 2024 roku. Uczestnicy zmagań konkursowych rywalizowali zarówno w teorii, jak i praktyce.

Część teoretyczna odbyła się w Zespole Szkół Usługowych, gdzie uczestnicy przystąpili do rozwiązania testu zamkniętego składającego się z 40 pytań jednakowych dla wszystkich uczestników. Każdy mógł uzyskać na tym etapie maksymalnie 40 punktów.

Część praktyczna odbyła się w zakładach cukierniczych MIMA i JUBILATKA i była punktowana w skali od 0 do 40. Uczestnicy otrzymali zadania, wyznaczone przez członków komisji konkursowej, do wykonania: markizy z kremem czekoladowym, faworki, ciepłe lody, babka z metra. Ocenie podlegało nie tylko wykonanie regulaminowego produktu cukierniczego, ale również umiejętność zorganizowania i przygotowania stanowiska roboczego, umiejętność odczytywania dokumentacji i rozumienia instrukcji roboczej, sprawność organizacyjna i współpraca z partnerem w toku realizacji zadań, jakość i ilość wykonanej pracy, oszczędność i poprawność przygotowania materiałów pomocniczych do wykonania zadania, estetyka i porządek na stanowisku pracy, znajomość i stosowanie przepisów BHP, zgodność wykonanej pracy z zadanym tematem, a także umiejętność prezentowania wykonanej pracy. Właściwe warunki, narzędzia i produkty służące do przeprowadzenia części praktycznej zapewniły zakłady pracy.

O kolejności miejsc w konkursie decydowała suma punktów uzyskana przez uczestników w części teoretycznej i praktycznej.

Rywalizacja biorących udział w konkursie stała na wysokim poziomie i była niezwykle wyrównana, cukiernicy wykazali się zaangażowaniem i inwencją twórczą. Różnice w punktacji były niewielkie. Zwycięzcami zostały cukierniczki: Zuzanna Leśnierowska i Anna Broda, które będą reprezentowały Hufiec Pracy w Ostrowie Wielkopolskim w etapie wojewódzkim konkursu.

C. 01.02.2024 Ostrów

Tekst i zdjęcia: Jolanta Płócienniczak

Hufiec Pracy w Kaliszu

Konkurs "Sprawny w zawodzie" w kategorii cukiernik odbył się w dniu 31 stycznia 2024 roku. Część teoretyczna konkursu została przeprowadzona w siedzibie Hufca Pracy 15-1 w Kaliszu. W teście wiedzy, który był zbudowany z 30 pytań, wzięło udział 7 uczestników uczących się w zawodzie cukiernik. W części praktycznej uczestnicy mieli za zadanie wykonać roladę biszkoptową z bitą śmietaną i brzoskwiniami. Część praktyczna odbyła się w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół im. Zesłańców Sybiru w Kaliszu.

Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwała komisja konkursowa. Przewodniczącą została Pani Anna Kuśnierz – nauczyciel Zespołu Szkół Zawodowych oraz członkowie komisji Pani Iwona Mikołajczyk – Komendant Hufca Pracy Hufca Pracy i Pani Kinga Dąbrowska – wychowawca.

Rywalizacja uczestników była bardzo wyrównana. Po podsumowaniu części teoretycznej i praktycznej kaliską jednostkę podczas wojewódzkiego etapu konkursu będą reprezentować Lena Zawidzka oraz Wiktoria Grzesiak.

01.02.2024 Kalisz 101.02.2024 Kalisz 2

Tekst i zdjęcia: Kinga Dąbrowska

Hufiec Pracy w Krotoszynie

W minionym tygodniu cukiernicy wzięli udział w eliminacjach do wojewódzkiego etapu konkursu "Sprawny w zawodzie 2024".

Eliminacje hufcowe zostały przeprowadzone w Branżowej Szkole I stopnia w Odolanowie. Rywalizujący mieli możliwość sprawdzić swoje umiejętności i wiedzę zdobytą przez 3 lata nauki zawodu. Konkurs ten jest traktowany przez młodzież jako ćwiczenie przed ich pierwszym najważniejszym egzaminem – czeladniczym, który odbędzie się w tym roku. Test wiedzy składał się z 20 pytań i wyłonił zwycięzcę – Wiktorię Pawłowską. Drugie miejsce przypadło Eryce Cegielnej.

Para ta będzie 7 lutego 2024 roku startować w części teoretycznej etapu wojewódzkiego, który odbędzie się zdalnie w Hufcu Pracy w Krotoszynie. Zajęcie czołowych miejsc jest przepustką do części praktycznej, w której młodzież wykonuje praktyczne zadanie cukiernicze, według ściśle określonej receptury. Część ta odbędzie się w Hufcu Pracy w Śremie 7 marca 2024 roku.

Krot cuk 30.01.2024

Tekst i zdjęcia: Artur Gręda

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.