W ramach realizacji przedsięwzięć edukacyjnych doradca zawodowy z Młodzieżowego Centrum Kariery w Niechanowie zorganizował warsztaty kulinarne połączone ze spotkaniem z przedstawicielem zawodu, które odbyły się w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Witkowie. Dzięki współpracy jednostek Ochotniczych Hufców Pracy i placówki oświatowej w warsztatach wzięli udział uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Niechanowie oraz uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.
Celem organizacji warsztatów było poszerzenie kompetencji i umiejętności kucharskich uczestników warsztatów oraz zapoznanie młodzieży ze specyfiką pracy w pracowni szkolnej. Dzięki organizacji tego przedsięwzięcia młodzież miała możliwość poznania zawodu kucharza w innej odsłonie, pogłębiając sztukę kulinarną.
Pod czujnym okiem Pani Katarzyna Sucholas – nauczyciela przedmiotów zawodowych młodzież miała okazję przygotować sałatkę cezar, lemoniadę truskawkowo-cytrynową, a na deser lody śmietankowe i truskawkowe. Ważnym elementem warsztatów była integracja młodzieży i wspólny posiłek.
Młodzież z pełnym zaangażowaniem i pozytywnym nastawieniem wzięła udział w przedsięwzięciu, a Pani Joanna Adamczewska – doradca zawodowy miała okazję do promocji jednostek Ochotniczych Hufców Pracy w środowisku lokalnym.
Tekst i zdjęcia: Joanna Adamczewska