Karnawał rozpoczyna się od dnia Trzech Króli i kończy we wtorek przed Środą Popielcową. To czas, w którym organizowane są zabawy taneczne oraz bale maskowe. W tym okresie przyrządza się również tradycyjne polskie ciasta takie jak: pączki, chruściki i róże karnawałowe. Nawiązując do tradycji wychowawcy 15-18 Hufca Pracy w Turku zainspirowali młodzież do wykonania tych domowych wypieków. W dniu 8 lutego 2021 roku chętne uczennice z poszczególnych grup wychowawczych mogły rozwijać swoje zdolności i pasje kulinarne, smażąc chruściki i róże karnawałowe. Zajęcia odbyły się w ramach działalności koła kulinarnego, a z uwagi na obostrzenia sanitarne zorganizowane zostały z podziałem na dwie grupy. Zwieńczeniem zajęć była wspólna degustacja wykonanych słodkości. Uczennice zadeklarowały, że nabyte umiejętności z pewnością wykorzystają w swoich domach.