
Pracodawcy niezwykle cenią sobie wykształconych profesjonalistów. Kompetentny pracownik ma niezbędne umiejętności, wiedzę i doświadczenie w swojej dziedzinie, co pozwala mu wykonywać swoje obowiązki efektywnie i osiągać zamierzone cele. Dzięki temu przedsiębiorstwo może działać sprawniej i wydajniej.
W związku z tym Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Koninie zorganizowało zajęcia pod nazwą "Kompetentny Pracownik". Przedsięwzięcie to zostało realizowane przy współpracy z Zakładem Doskonalenia Zawodowego w Koninie.
Celem zajęć było zdobycie przez uczestników klas drugich i trzecich Szkoły Branżowej I stopnia, kształcących się w zawodach gastronomicznych takich jak: kucharz, cukiernik i piekarz dodatkowej kompetencji związanej z obsługą kasy fiskalnej. Ta umiejętność, w zawodach związanych z handlem i usługami będzie stanowić dodatkowy atut w trakcie poszukiwania pracy, zwłaszcza wśród absolwentów.
Tego typu przedsięwzięcia edukacyjne pozwalają młodzieży rozwijać ich potencjał, odnajdywać ukryte zdolności, a przede wszystkim stawiać kolejne kroki w swoich rozwoju zawodowym.
Tekst: Aneta Karmowska
Zdjęcia: Anna Nowinowska-Krzyżaniak