• Kontrast strony

W związku z obchodzonym 20 października Dniem Szefa Kuchni uczestnicy z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Próchnowie wraz z wychowawcami i pracownikami pionu rozwoju zawodowego z Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Pile mieli okazję bezpośrednio poznać pracę kucharza. Dnia 19 października 2023 roku dzięki zaproszeniu restauracji "Komfort" w Margoninie odbyły się warsztaty kulinarne połączone z wizytą studyjną.

Podczas wizyty uczestnicy mieli możliwość między innymi: obejrzeć sale restauracyjne, zaplecze, ale przede wszystkim zapoznać się z miejscem pracy w gastronomi od "kuchni". O tym jak naprawdę wygląda praca w restauracji, młodzież mogła poznać z perspektywy właściciela, szefa kuchni, kucharza jak również kelnera. Pracownicy lokalu chętnie odpowiadali na zadawane przez młodzież pytania i z pasję opowiadali o wykonywanej profesji. Przebywając w samym sercu restauracji, czyli w kuchni uczestnicy mogli pod bacznym okiem kucharza spróbować swoich sił w przygotowywaniu serwowanych dań. Podczas warsztatów młodzi kucharze zmierzyli się z przygotowaniem ręcznie wyrabianego makaronu oraz pizzy według własnej kompozycji.

Bardzo miłą niespodzianką ze strony gospodarzy był poczęstunek skomponowany z wcześniej tworzonych potraw. Uczestnicy poczuli się jak prawdziwi goście lokalu, próbując pysznego rosołu z własnoręcznie przegotowanym makaronem oraz pizzy. Szczególne podziękowania kierowane są dla pracowników restauracji "Komfort" w Margoninie za ciepłe przyjęcie, profesjonalne uwagi na temat pracy oraz możliwość wejścia, choć na chwilę w niedostępną na co dzień profesjonalną kuchnię.

20.10.23 OSIW Próchnowo

Tekst: Małgorzata Bonata
Zdjęcia: Magdalena Konys

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.