• Kontrast strony

Istotną rolę w realizacji usług oferowanych przez Ochotnicze Hufce Pracy odgrywają przedsięwzięcia edukacyjno-wychowawcze organizowane przez jednostki rozwoju zawodowego. Tego typu przedsięwzięcia są efektywną formą aktywizacyjną dla młodzieży.

Chcąc rozwijać pasję młodzieży w dniu 24 kwietnia 2024 roku w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Chraplewie zostało zorganizowane, przez Młodzieżowe Centrum Kariery w Chraplewie oraz kadrę opiekuńczo-wychowawczą, przedsięwzięcie edukacyjne o nazwie Poznaje zawód kucharza – warsztaty z profesjonalnym szefem kuchni. Zajęcia poprowadził szef kuchni – Pan Łukasz Cholewiński, który posiada wieloletnie doświadczenie w zawodzie i na co dzień pracuje w profesjonalnej restauracji.

Zrealizowane warsztaty kulinarne dla młodzieży były prawdziwą przygodą w świecie smaków i aromatów. Podczas spotkania uczestnicy mieli okazję poznać tajniki gotowania, eksperymentować z różnymi składnikami oraz tworzyć autentyczne kulinaria pod czujnym okiem profesjonalnego szefa kuchni, a także poznać specyfikę zawodu.

Zajęcia rozpoczęły się od przygotowywania ciasta na bułki do burgerów. Następnie młodzież przygotowała cztery rodzaje sosów, by każdy mógł wybrać swój ulubiony. W trakcie, gdy ciasto rosło, młodzież wraz z Panem Łukaszem skupiła się na odpowiednim doprawieniu mięsa, niezbędnego do przygotowania wybranej potrawy. Szef kuchni przypomniał także uczestnikom o podstawowych technikach gotowania, przygotowując wszystkie potrzebne dodatki do burgerów. Na zakończenie każdy z młodych kucharzy skomponował swojego burgera, dobierając dodatki według swojego uznania.

Ponadto, chcąc zachęcić uczestników do odkrywania nowych kombinacji smakowych i kreatywnego podejścia do gotowania, młodzi kucharze eksperymentowali z nowym produktem i przygotowali krewetki na maśle.

Ważnym aspektem zajęć była także możliwość rozmowy z Panem Łukaszem, który pokazał nowe techniki przygotowywania i serwowania potraw i jeszcze bliżej przedstawił specyfikę oraz możliwości pracy w zawodzie. Uczestnicy zadawali pytania, na które uzyskali wyczerpujące odpowiedzi.

Głównym celem organizacji warsztatów było przedstawienie specyfiki pracy oraz możliwości pracy w zawodzie. Dzięki organizacji tego przedsięwzięcia młodzież miała możliwość poznania zawodu kucharza w innej odsłonie. Natomiast efektem zajęć było pozyskanie nowych umiejętności kulinarno-gastronomiczne, poszerzenie kompetencji kucharskich uczestników warsztatów, które z pewnością będą przydatne w momencie wkraczania na rynek pracy. Ponadto dzięki możliwości eksperymentowania i tworzenia własnych potraw, młodzi kucharze zyskali większą pewność siebie w kuchni. Zrealizowane warsztaty dla młodzieży były nie tylko okazją do nauki gotowania, ale również do odkrywania pasji, rozwijania kreatywności i budowania wspólnoty.

Chraplewo 25.04 1Chraplewo 25.04 3Chraplewo 25.04 2

Tekst i zdjęcia: Marianna Duda

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.