• Kontrast strony

Z okazji zbliżających się Świat Wielkanocnych młodzież Hufca Pracy 15-18 w Turku wzięła udział w konkursie kulinarnym organizowanym przez Zespół Szkół Technicznych. Zmagania odbyły się 6 kwietnia 2022 roku. Brała w nim udział młodzież, która kształci się w zawodzie kucharz. Konkurs obejmował kilka kategorii: najładniejszy stół świąteczny, najsmaczniejsze ciasto wielkanocne oraz po raz pierwszy – najsmaczniejsza potrawa. Celem przedsięwzięcia było przybliżenie uczestnikom tradycji Świat Wielkanocnych, motywowanie do wyzwań kulinarnych, rozwijanie uzdolnień twórczych oraz doskonalenie umiejętności kulinarnych. Młodzież przygotowała żurek, roladę z sera i pieczarek, sałatkę jarzynową oraz przekąski z łososia. Nie zabrakło również mazurków oraz tradycyjnych bab wielkanocnych drożdżowych i piaskowych oblanych pysznym lukrem cytrynowym. Dekoracje stołów były niezwykle oryginalne, o różnym charakterze, jednak w każdej można było zauważyć elementy nawiązujące do polskiej tradycji wielkanocnej. Komisja, w skład której wchodzili nauczyciele przedmiotów zawodowych z Zespołu Szkół Technicznych oraz wychowawcy z Hufca Pracy, miała nie lada wyzwanie, ponieważ wszystkie dania były bardzo smaczne i pięknie udekorowane. Uczestniczki Daria Kubiak i Wiktoria Bąkowska z klasy III Szkoły Branżowej zostały wyróżnione w kategorii najładniejszy stół świąteczny. Udział w tym przedsięwzięciu pozwolił na kultywowanie tradycji i obrzędów wielkanocnych oraz był dobrą okazją do konfrontacji umiejętności i talentu młodzieży.

Tekst: Ewa Jakubowska
Zdjęcia: Katarzyna Wudarska

2022_04_HTWI2
2022_04_HTWI2
2022_04_HTWI3
2022_04_HTWI3
2022_04_HTWI4
2022_04_HTWI4

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.