• Kontrast strony

Branża gastronomiczna jest jedną z najprężniej działających gałęzi gospodarki. Dynamika pracy, bezpośredni kontakt z ludźmi, szeroki wachlarz zadań oraz elastyczne formy zatrudnienia i czasu pracy przyciągają młodych ludzi chcących zdobyć pierwsze wszechstronne doświadczenia zawodowe. Dla osób, które wiążą swoją przyszłość zawodową z gastronomią, cennym doświadczeniem jest poznawanie różnorodności lokali gastronomicznych jeszcze w czasie nauki, przed podjęciem decyzji o miejscu pierwszej pracy.

Taką okazję mieli uczniowie, kształcący się w zawodzie kucharz, ze Szkoły Branżowej I stopnia oraz oddziału przysposabiającego do pracy Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Kole, którzy w ramach usług oferowanych przez Młodzieżowe Centrum Kariery w Kole mieli okazję zobaczyć "od środka" multifunkcyjną restaurację "Biały Fortepian".

W tajniki działania lokalu wprowadziła uczestników właścicielka i zarazem Szefowa Kuchni – Pani Luiza Pinkowska, która opowiedziała o organizacji pracy w restauracji, zadaniach na poszczególnych stanowiskach, przeznaczeniu i funkcjach poszczególnych pomieszczeń oraz wymaganiach, jakie branża stawia przed kandydatami do pracy. Uczestnicy z uwagą wysłuchali informacji, a serca wszystkich podbiła piękna sala balowa.

Restauracja "Biały Fortepian" oferuje catering oraz organizację imprez okolicznościowych. Na co dzień serwuje dania i desery w Klubie 196. Jej nazwa pochodzi od białego fortepianu, który zdobi salę przyjęć.

12.06.2024 MCK Koło12.06.24 Koło MCK

Tekst i zdjęcia: Anna Czerzewska

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.