Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy spędzany w rodzinnym gronie. W oczekiwaniu na Narodziny Chrystusa kultywujemy tradycję takie jak: ubieranie choinki, kupowanie prezentów, a także przygotowanie świątecznych ciast i potraw. Również w 15-18 Hufcu Pracy w Turku tradycją jest wypiek pierników. W przedsięwzięcie to zaangażowali się członkowie koła kulinarnego „Smaczek” działającego w jednostce. Zachowując zalecenia sanitarno-epidemiczne młodzież upiekła, a później udekorowała swoje ciasteczka. Powstały bałwanki, dzwoneczki, choinki, gwiazdeczki oraz renifery. Podczas przygotowań prowadzone były rozmowy na temat spędzania Wigilii i Świat Bożego Narodzenia przez uczestników oraz o tradycjach, jakie są kultywowane w ich rodzinnych domach. Na zakończenie uczestnicy oraz wychowawcy degustowali pyszne wypieki. Pieczenie pierników sprawiło uczestnikom wielką frajdę i radość. Z pewnością nowo nabyte umiejętności wykorzystają w swoich domach rodzinnych.