W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Próchnowie uczestnicy obchodzili Dzień pizzy. Chociaż Międzynarodowy Dzień Pizzy to nieformalne święto obchodzone w różnych krajach świata, a w szczególności we Włoszech, które są ojczyzną tego dania. Pizza podbija serca ludzi na całym świecie, więc cały rok jest dobry na delektowanie się jej smakiem.
Młodzież wraz z instruktorem praktycznej nauki zawodu przygotowali kilka rodzajów pizz. Każdy według uznania mógł dołożyć coś od siebie. Liderem w rankingu najbardziej ulubionych rodzajów pizzy jest margherita, która jest tworzona na podstawie najprostszych składników.
Uczestnicy świętowali Międzynarodowy Dzień Pizzy na wspólnym przyrządzeniu jej od podstaw po samą degustację. Był to wspaniały czas, który młodzież spędziła wspólnie, dzieląc się doświadczeniami, zarówno podczas degustacji jak i wspólnej pracy. Każdy mógł się wypowiedzieć, jak w domu rodzinnym przygotowują to danie. Niektórzy przepis na dobre ciasto posiadają od swoich babć, inni od rodziców.
Tekst: Janina Trybulska
Zdjęcia: Magdalena Konys, Janina Trybulska